Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiënt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

De jury in de rechtszaak achtte vorig jaar bewezen dat Holmes beleggers voor honderden miljoenen dollars had opgelicht. Ook oordeelden juryleden dat ze patiënten in gevaar had gebracht met onnauwkeurige testresultaten.

Voordat de fraude aan het licht kwam, had Holmes de status van een techberoemdheid die bekende investeerders binnenhaalde. Op het hoogtepunt was haar bedrijf 9 miljard euro waard. Zo strikte ze mediatycoon Rupert Murdoch en Larry Ellison, oprichter van softwareconcern Oracle, en de voormalige Amerikaanse onderwijsminister Betsy DeVos. Zij raakten miljoenen kwijt toen Theranos in 2018 ophield te bestaan.

Vrouwengevangenis

De 39-jarige Holmes zit haar straf uit in een vrouwengevangenis in het plaatsje Bryan, dicht bij Houston. Het gaat om een instelling met een relatief mild bewakingsregime. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zitten daar vooral mensen die zijn veroordeeld wegens witteboordencriminaliteit of kleine drugsdelicten.

Ook oud-voorzittter Ramesh Balwani van Theranos zit een jarenlange straf uit om de fraude. Hij werd tot een celstraf van dertien jaar veroordeeld.

Meer uit Financieel

Financial Times: EU wil invoerheffing graan uit Rusland en Belarus

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie werkt aan een invoerheffing voor graan uit Rusland en Belarus. De EU wil graan uit deze landen duurder maken om Europese boeren en sommige lidstaten tegemoet te komen, melden ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times.

18 minuten geleden
Japanse centrale bank verhoogt rente voor het eerst sinds 2007

TOKIO (ANP/AFP) - De Bank of Japan heeft het belangrijkste rentetarief in het land voor het eerst sinds 2007 verhoogd. De centrale bank maakte daarmee een einde aan een decennialange periode waarin Japan met lage rentes en het opkopen van obligaties de inflatie juist wilde aanjagen. De rente bedraagt nu tussen nul en 0,1 procent, tegen een eerdere negatieve rente van 0,1 procent. Een verhoging van de rente zal leningen duurder maken voor consumenten en bedrijven.

1 uur geleden
Energiecoöperaties lopen tegen tekort wind- en zonlocaties aan

UTRECHT (ANP) - Het is voor energiecoöperaties de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden om een geschikte locatie voor een zonnepark of windproject te vinden. Dat maakt klimaatstichting Hier bekend in de jaarlijkse Lokale Energie Monitor. Energiecoöperaties zijn burgercollectieven die zich inzetten om lokaal duurzame energie op te wekken.

2 uur geleden
Vooral vakanties en uitjes stuwen omzet webwinkels

EDE (ANP) - Webwinkels in Nederland moesten het vorig jaar voor hun groei vooral hebben van online geboekte vakanties en uitjes. Het aantal verkochte spullen bleef rond hetzelfde niveau van 2022, meldt brancheorganisatie Thuiswinkel.org op basis van eigen cijfers.

3 uur geleden
Vooral vakanties en uitjes stuwen omzet webwinkels

EDE (ANP) - Webwinkels in Nederland moesten het vorig jaar voor hun groei vooral hebben van online geboekte vakanties en uitjes. Het aantal verkochte spullen bleef rond hetzelfde niveau van 2022, meldt brancheorganisatie Thuiswinkel.org op basis van eigen cijfers.

3 uur geleden
Philips goed voor een vijfde van alle Nederlandse octrooiaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Zeker een vijfde van alle octrooiaanvragen uit Nederland kwam vorig jaar van Philips. Dat komt naar voren uit de nieuwe Patent Index van het Europees Octrooibureau (EPO). Philips, dat zich tegenwoordig vooral richt op medische technologie en toepassingen, deed in totaal bijna 1300 van de ruim 7000 aanvragen uit Nederland. Daarmee staat het bedrijf uit Eindhoven op plek negen van de wereldwijde ranglijst met bedrijven die octrooien aanvroegen in 2023.

8 uur geleden
Nederlanders staken vorig jaar 14 miljard in verduurzaming huis

DEN BOSCH (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar 14 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan in voorgaande jaren. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt. De meeste mensen investeerden in duurzame ledlampen, zonnepanelen en waterbesparende douchekoppen.

8 uur geleden