Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Theater na de Dam: 130 voorstellingen sluiten aan op herdenking

Theater na de Dam: 130 voorstellingen sluiten aan op herdenking

AMSTERDAM (ANP) - In 72 plaatsen in ons land zijn zaterdagavond 130 voorstellingen (225 uitvoeringen) te zien in het kader van Theater na de Dam, de jaarlijkse manifestatie in aansluiting op de Dodenherdenking op 4 mei. Daarvan zijn 47 voorstellingen gemaakt met 350 jongeren.

De naam van het fenomeen verwijst naar de herdenking bij het Nationaal Monument in Amsterdam. De geschiedenis van de manifestatie gaat terug tot 2010, toen ze op kleine schaal in de hoofdstad begon. Het initiatief kwam van theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. Zij wilden aan de orde stellen wat de Tweede Wereldoorlog en herdenken nu voor de samenleving betekenen.

"Voor jongeren is het in deze heftige tijd met sociale media en al die meningen belangrijk om zich via de geschiedenis beter te kunnen verhouden tot het nu", zegt Stranders nu op de site van de organisatoren. De actualiteit, met name in het Midden-Oosten, maakt alles nog gecompliceerder. "De morele opdracht voor eenieder is enerzijds om in de ander, die misschien wel lijnrecht tegenover jouw denkbeelden staat, een mens te blijven zien. En anderzijds tegen de neiging in te gaan om de processen van ontmenselijking, toen en nu, niet te willen zien", aldus Stranders. Volgens hem is "het bijzondere aan een herdenking dat je op die avond juist even uit de waan van de dag stapt".

Uiteenlopende plekken

De voorstellingen zijn divers en op uiteenlopende plekken. Op het terrein van het voormalige doorgangskamp Amersfoort bijvoorbeeld is een aantal keren een uitvoering van jongeren die zich verdiepten in de geschiedenis van het kamp. Zij spraken met nabestaanden van gevangenen en verwerkten hun verhalen met ander materiaal in de voorstelling Toen zij wilden vertellen.

In Concordia in Enschede spelen de jonge medewerkers van de Theatermakerij Verboden te dansen. Ook zij spraken met senioren, bijvoorbeeld over vermaak in tijden waarin niks mag.

Jongerenvoorstelling

In de Boterhal in Hoorn presenteert De Dansonderneming NELLIE een eerbetoon aan de dochter van de Hoornse verzetsstrijders Trien en Bart de Haan. Als 15-jarige bracht Nellie al illegale krantjes rond en na de arrestatie van haar moeder nam ze de zorg op zich voor de onderduikers in haar ouderlijk huis.

In het Drachtster Lyceum is de jongerenvoorstelling De lege plek op de klassenfoto en in Sittard spelen leeftijdsgenoten Goed Fout, over vragen als: Zou je een ander verraden om jezelf te redden? Ben je een slecht mens als je je kop in het zand steekt en je ogen sluit voor geweld?

Meer uit Binnenland

Demonstranten in gang College van Bestuur UvA

AMSTERDAM (ANP) - In het ABC-gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus hebben demonstranten verschillende gangen gebarricadeerd. Een van de plekken waar ze tot zijn doorgedrongen is de gang waar het College van Bestuur van de universiteit huisvest, is te zien op beelden van een ANP-fotograaf.

11 minuten geleden
8,5 jaar cel voor ontvoering Insiya in hoger beroep

AMSTERDAM (ANP) - De 44-jarige Shehzad H. is maandag in hoger beroep veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf voor de gewelddadige ontvoering in 2016 van zijn destijds 2-jarige dochter Insiya naar India. De celstraf is een half jaar korter dan eerder opgelegd door de rechtbank, omdat de behandeling van de zaak te lang heeft geduurd.

15 minuten geleden
UvA doet aangifte om demonstratie en sluit Maagdenhuis

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft aangifte gedaan om de demonstratie die momenteel gaande is op de Roeterseilandcampus. "Het gebouw is gesloten, daar zitten momenteel mensen in", zegt een woordvoerder van de universiteit. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie) overlegt momenteel over de ontstane situatie.

24 minuten geleden
OM: in geëxplodeerde garagebox Rotterdam werd cocaïne versneden

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie stelt dat er in de geëxplodeerde garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam cocaïne werd versneden en niet zozeer gewassen. Dat concludeert de officier van justitie op onderzoek door de politie ter plaatse, zei ze maandag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de eerste inleidende zitting tegen verdachte Jalal O. (35).

29 minuten geleden
Demonstranten gebouw UvA willen ingang blokkeren met meubilair

AMSTERDAM (ANP) - Demonstranten in het ABC-gebouw van de UvA op de Roeterseilandcampus in Amsterdam proberen meubilair zoals stoelen en banken naar buiten te slepen, ziet een ANP-verslaggever. Daarbij worden de demonstranten tegengehouden door de aanwezige beveiliging.

41 minuten geleden
Straffen tot drie jaar voor ontvoering 15-jarige jongen Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag straffen van tot drie jaar cel opgelegd in de zaak rond de ontvoering van een 15-jarige jongen in januari vorig jaar in Amsterdam. "Een zeer schokkende gebeurtenis", aldus de rechtbank. De hoogste straf was voor Amsterdammer Faysal A. (42), die volgens de rechtbank "een leidende en coördinerende rol" heeft gespeeld. Twee verdachten, een man en een vrouw, werden vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoering.

42 minuten geleden
BIJ12 stelt 26 nieuwe wolven vast in Nederland

UTRECHT (ANP) - Uitvoeringsorganisatie BIJ12 stelde tussen oktober vorig jaar en halverwege februari van dit jaar 26 nieuwe wolven vast in Nederland. Van die wolven is DNA-materiaal gevonden. Het gaat voornamelijk om nakomelingen van wolven die al in Nederland gevestigd waren.

55 minuten geleden