The Guardian: wereldwijd duizend grote methaanlekken in 2022
LONDEN (ANP) - Op ruim duizend plekken wereldwijd zijn vorig jaar grote hoeveelheden van het broeikasgas methaan de atmosfeer in gelekt. De Britse krant The Guardian meldt dat op basis van satellietmetingen. Vooral op locaties waar olie en gas wordt gewonnen, lekte het krachtige broeikasgas weg. Het land waar veruit de meeste gebeurtenissen waren die leidden tot "superuitstoot" van methaan, was Turkmenistan met 184 van zulke incidenten.
Ook het grootste methaanlek deed zich voor in de voormalige Sovjetrepubliek. In augustus ging ter hoogte van een belangrijke pijpleiding 427 ton methaan de lucht in. Die hoeveelheid broeikasgassen staat volgens de krant ongeveer gelijk aan de uitstoot van 67 miljoen auto's. Verdere details over het lek heeft de krant niet achterhaald. In het artikel wordt opgemerkt dat het land een dictatuur is die weinig informatie prijsgeeft over zijn fossiele brandstofproductie.
Turkmenistan heeft zich ook niet aangesloten bij de 'methaanbelofte'. Dat is een vrijwillige afspraak van inmiddels 150 landen om de uitstoot van methaan met 30 procent te verlagen tegen 2030. De Europese Unie en de Verenigde Staten kwamen met dit initiatief op de VN-klimaattop in Glasgow, in 2021. Belangrijke landen als China, India en Rusland hebben zich er tot nu toe niet aan verbonden.
'Superuitstoot-events'
India en de Verenigde Staten staan met beide 155 'superuitstoot-events' op de tweede plaats van de lijst waar The Guardian maandag mee kwam. Rusland staat vierde, met 120 waargenomen methaanlekken van meer dan een ton per uur.
De krant baseert zich op cijfers van het gespecialiseerde bedrijf Kayrros, dat ook VN-milieubureau UNEP van gegevens over methaanlekken voorziet.
Opwarmende effect
Het broeikasgas methaan (CH4) komt minder voor dan koolstofdioxide (CO2), maar het houdt zeker op de korte termijn veel meer warmte vast. In een periode van twintig jaar heeft methaan ruim tachtig keer zoveel opwarmend effect als CO2, zo heeft het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC becijferd.
Methaan is het belangrijkste bestanddeel van aardgas. Op een deel van de winningslocaties gaat een deel van het gas de lucht in, in plaats van te worden opgeslagen. Ook vuilstortplaatsen en kolenmijnen zijn veelvoorkomende bronnen van methaanuitstoot.
Meer uit Buitenland
SANAA (ANP/AFP/RTR) - De Houthi's uit Jemen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een raketaanval op Israël. Een woordvoerder van de groep verklaarde dat een ballistische raket was afgevuurd op een positie van het Israëlische leger. "Meer dan twee miljoen zionisten moesten naar de schuilkelders vluchten, voor het eerst in de geschiedenis." Hij stelde ook dat het Israël niet is gelukt om het projectiel te onderscheppen.
1 uur geledenPRAAG (ANP/AFP/DPA) - Het noodweer in Midden-Europa leidt in Tsjechië tot grootschalige stroomuitval. Tsjechische media berichten dat een kwart miljoen huishoudens zonder elektriciteit zit. Vooral de regio Moravisch-Silezië bij de Poolse grens zou zwaar zijn getroffen.
2 uur geledenTALLAHASSEE (ANP) - Astronauten van de SpaceX-missie Polaris Dawn zijn na hun historische ruimtewandeling teruggekeerd op aarde. Op een livestream was te zien hoe hun capsule met parachutes afdaalde en neerkwam voor de Amerikaanse kust. "Splashdown van de Dragon bevestigd. Welkom terug op aarde", meldde ruimtevaartbedrijf SpaceX op berichtendienst X.
3 uur geledenWARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - De Poolse autoriteiten melden dat zeker een persoon is omgekomen tijdens ernstig noodweer. "We hebben hier in het gebied Klodzko het eerste bevestigde sterfgeval door verdrinking", zei premier Donald Tusk. Die overlegde met een crisisteam en sprak naderhand over een dramatische situatie in het gebied.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP/RTR) - Zeker acht migranten zijn om het leven gekomen bij een poging het Kanaal over te steken tussen Frankrijk en Engeland. De slachtoffers komen volgens de Franse autoriteiten uit Eritrea, Soedan, Syrië, Egypte, Iran en Afghanistan.
3 uur geledenWENEN (ANP/DPA/AFP) - De autoriteiten in Oostenrijk hebben de volledige deelstaat Neder-Oostenrijk uitgeroepen tot rampgebied. De autoriteiten waarschuwen voor grootschalige overstromingen en aardverschuivingen na aanhoudende regen. Straten staan blank en zijn soms niet langer begaanbaar.
4 uur geledenPRAAG (ANP/DPA) - Noodweer blijft in Tsjechië voor ernstige overlast zorgen. De burgemeester van Cesky Tesin, in het grensgebied met Polen, gaf opdracht tot de evacuatie van duizenden mensen. De rivier Olza dreigt buiten haar oevers te treden.
4 uur geleden