Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

The Guardian: wereldwijd duizend grote methaanlekken in 2022

The Guardian: wereldwijd duizend grote methaanlekken in 2022

LONDEN (ANP) - Op ruim duizend plekken wereldwijd zijn vorig jaar grote hoeveelheden van het broeikasgas methaan de atmosfeer in gelekt. De Britse krant The Guardian meldt dat op basis van satellietmetingen. Vooral op locaties waar olie en gas wordt gewonnen, lekte het krachtige broeikasgas weg. Het land waar veruit de meeste gebeurtenissen waren die leidden tot "superuitstoot" van methaan, was Turkmenistan met 184 van zulke incidenten.

Ook het grootste methaanlek deed zich voor in de voormalige Sovjetrepubliek. In augustus ging ter hoogte van een belangrijke pijpleiding 427 ton methaan de lucht in. Die hoeveelheid broeikasgassen staat volgens de krant ongeveer gelijk aan de uitstoot van 67 miljoen auto's. Verdere details over het lek heeft de krant niet achterhaald. In het artikel wordt opgemerkt dat het land een dictatuur is die weinig informatie prijsgeeft over zijn fossiele brandstofproductie.

Turkmenistan heeft zich ook niet aangesloten bij de 'methaanbelofte'. Dat is een vrijwillige afspraak van inmiddels 150 landen om de uitstoot van methaan met 30 procent te verlagen tegen 2030. De Europese Unie en de Verenigde Staten kwamen met dit initiatief op de VN-klimaattop in Glasgow, in 2021. Belangrijke landen als China, India en Rusland hebben zich er tot nu toe niet aan verbonden.

'Superuitstoot-events'

India en de Verenigde Staten staan met beide 155 'superuitstoot-events' op de tweede plaats van de lijst waar The Guardian maandag mee kwam. Rusland staat vierde, met 120 waargenomen methaanlekken van meer dan een ton per uur.

De krant baseert zich op cijfers van het gespecialiseerde bedrijf Kayrros, dat ook VN-milieubureau UNEP van gegevens over methaanlekken voorziet.

Opwarmende effect

Het broeikasgas methaan (CH4) komt minder voor dan koolstofdioxide (CO2), maar het houdt zeker op de korte termijn veel meer warmte vast. In een periode van twintig jaar heeft methaan ruim tachtig keer zoveel opwarmend effect als CO2, zo heeft het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC becijferd.

Methaan is het belangrijkste bestanddeel van aardgas. Op een deel van de winningslocaties gaat een deel van het gas de lucht in, in plaats van te worden opgeslagen. Ook vuilstortplaatsen en kolenmijnen zijn veelvoorkomende bronnen van methaanuitstoot.

Meer uit Buitenland

Fraude-onderzoek naar topambtenaar EU om Qatar-reisjes

BRUSSEL (ANP) - De fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de topambtenaar die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde. Hij deed dat terwijl de EU onderhandelde over een voor Qatar lucratieve deal over vliegrechten.

56 minuten geleden
President Loekasjenko van Belarus vreest kernoorlog, eist bestand

MINSK (ANP/AFP) - De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko heeft in een toespraak tot het parlement en de natie gezegd dat door de steeds verder opgevoerde westerse steun aan Oekraïne een kernoorlog dreigt te worden geprovoceerd. Er moet onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf een wapenstilstand komen in Oekraïne en er moet worden gesproken over een vredesregeling voor de lange termijn, zei Loekasjenko.

57 minuten geleden
Paus Franciscus aan de beterende hand, maar nog in het ziekenhuis

ROME (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft opnieuw een goede en rustige nacht doorgebracht in het ziekenhuis, melden bronnen in het Vaticaan vrijdag. Volgens zijn artsen lijkt hij goed te herstellen van de bronchitisinfectie.

2 uur geleden
Antwerpse burgemeester mogelijk doelwit terreurverdachten België

ANTWERPEN (ANP) - De terreurverdachten die eerder deze week in België werden opgepakt, beraamden een moordaanslag op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. Ze maakten zich onder meer boos over het Antwerpse hoofddoekverbod voor baliemedewerkers, schrijven Belgische kranten.

3 uur geleden
Drie tegenstanders voor Erdogan bij Turkse presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/DPA) - Recep Tayyip Erdogan (69) krijgt bij de aankomende presidentsverkiezingen te maken met drie tegenstanders volgens de officiële kandidatenlijst. De belangrijkste uitdager van de zittende president is de leider van de grootste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij CHP, Kemal Kilicdaroglu (74). Hij voert campagne namens zes partijen.

3 uur geleden
Griekse spoorweginspecteur opgepakt vanwege treinramp

ATHENE (ANP/AFP) - Een Griekse spoorweginspecteur is vrijdag aangehouden in verband met de treinramp van vorige maand waarbij 57 mensen om het leven kwamen. Hij wordt beschuldigd van "verstoring van de verkeersveiligheid", met de dood van veel mensen tot gevolg, volgens een gerechtsfunctionaris.

4 uur geleden
Jaar cel geëist tegen plunderende politieagente in Paramaribo

PARAMARIBO (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft donderdag een jaar celstraf geëist tegen politieagente Edith R., tijdens een speciale zitting voor de plunderaars van 17 februari. Tegen haar partner Guillermo B. werd een straf van 8 maanden waarvan drie voorwaardelijk geëist, zo schrijft de Surinaamse nieuwssite Waterkant.

6 uur geleden