Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thaise oppositieleider in parlement uitgeschakeld

Thaise oppositieleider in parlement uitgeschakeld

BANGKOK (ANP/AFP) - De Thaise oppositieleider Pita Limjaroenrat is woensdag toch geen kandidaat voor het premierschap. Eerst bepaalden opperrechters dat hij als parlementslid geschorst is, maar nog wel kandidaat kon zijn. Maar de beide Kamers van het parlement besloten iets later in meerderheid dat hij nu geen kandidaat-premier kan zijn. Limjaroenrat heeft het parlementsgebouw inmiddels verlaten.

Er zou woensdag voor de tweede keer in een week tijd een poging worden gedaan door beide Kamers van het parlement om de premier te kiezen. De kandidaat-premier was de winnaar van de verkiezingen in mei, oppositieleider Limjaroenrat. Opperrechters hebben hem geschorst in afwachting van een besluit over de vraag of hij belangen in media zou hebben want dat mag een parlementslid niet volgens de wet.

Pita won in mei de parlementsverkiezingen ruim met zijn hervormingsgezinde agenda. De macht in het land is al sinds een staatsgreep in 2014 in handen van de conservatieve militairen. Zij domineren ook de senaat, die 250 leden telt en die meestemt voor een nieuwe premier. Een week geleden stemde vrijwel geen enkele senator voor Limjaroenrat. In het 500 leden tellende lagerhuis behaalde Limjaroenrat wel een meerderheid, maar niet de noodzakelijke 375 van de 700 stemmen uit beide Kamers van de volksvertegenwoordiging. Hij kwam 51 stemmen te kort voor het premierschap.

Aandelen in televisieomroep

Pita heeft aandelen van een televisieomroep geërfd van zijn vader, maar de omroep is feitelijk al sinds 2007 inactief. Pita heeft ook verklaard dat hij de aandelen enkel bij de afwikkeling van de erfenis heeft beheerd en ze nu al lang niet meer in eigen beheer heeft.

Thailand wordt al tientallen jaren politiek gepolariseerd door twee tegengestelde visies van de samenleving. Een nationalistische die de koning als vrijwel absolute vorst ziet, en een die net als Limjaroenrat een democratische en meer egalitaire staat wil. Het koningsgezinde leger steunt de conservatieve nationalisten die bang zijn voor "een parlementaire dictatuur", een machtig parlement. Het leger maakte bijvoorbeeld in 2006 een hardhandig einde aan de regering van de populaire sociale hervormer en premier Thaksin Shinawatra.

Meer uit Buitenland

VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het "het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten" heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).

37 minuten geleden
VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

GENÈVE (ANP) - Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

2 uur geleden
Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

2 uur geleden
Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

PHOENIX (ANP/RTR) - De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

4 uur geleden
Weer confrontaties met politie bij pro-Europese protesten Georgië

TBILISI (ANP/RTR) - In Georgië is het opnieuw tot confrontaties gekomen tussen pro-Europese demonstranten en de politie. Agenten gebruikten onder meer traangas en flitsgranaten om de menigte uit elkaar te drijven.

4 uur geleden
Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

GAZA-STAD (ANP/AFP) - De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.

6 uur geleden
Weinstein krijgt nieuw proces na terugdraaiing veroordeling 2020

NEW YORK (ANP) - De rechtszaak tegen Harvey Weinstein over seksueel misbruik moet opnieuw. Een gerechtshof in New York draaide vorige week zijn veroordeling uit 2020 terug omdat de beruchte oud-filmproducent geen eerlijk proces zou hebben gehad.

6 uur geleden