Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thaise ministers veroordeeld tot celstraffen en baan kwijt

Thaise ministers veroordeeld tot celstraffen en baan kwijt

BANGKOK (ANP/AFP) - Drie Thaise ministers zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen van vijf tot zeven jaar wegens opruiing. Ze werden schuldig bevonden aan deelname aan antiregeringsdemonstraties. Hun bevoegdheden als ministers zijn ze kwijt.

De rechtbank in Bangkok veroordeelde in totaal 26 mensen. Onder hen ook oud-vicepremier Suthep Thaugsuban, die vijf jaar gevangenisstraf kreeg.

Suthep leidde de massale protesten die dienden om een militaire staatsgreep te legitimeren die premier Prayut Chan-O-Cha in 2014 aan de macht bracht. De politieke beweging van Suthep won aan belang in 2013 in een poging de invloed van ex-premier Thaksin Shinawatra te temperen en is inmiddels opgeheven.

De van corruptie beschuldigde Thaksin was in 2006 bij een coup uit zijn functie gezet, maar bleef een prominent figuur. Zijn zus Yingluck werd in 2011 premier. Zij werd drie jaar later afgezet door het machtige legerapparaat na maanden van gewelddadige protesten die werden geleid door Suthep en zijn bondgenoten, onder wie de nu veroordeelde drie ministers.

Sindsdien is coupleider Prayut aan de macht, in eerste instantie als hoofd van een militair regime en vanaf 2019 als leider van een gekozen regering. Prayuts regering lag de afgelopen tijd onder vuur vanwege onder meer het coronabeleid, maar overleefde afgelopen weekend een vertrouwensstemming. Massale demonstraties tegen zijn bewind en voor hervorming van de monarchie zijn de laatste maanden wat afgezwakt. Vier protestleiders zijn vastgezet omdat ze de koning zouden hebben beledigd.

Het vonnis van woensdag is volgens waarnemers een signaal aan de veelal jonge betogers dat rechters te vertrouwen zijn nu blijkt dat ze ook regeringsleden bestraffen. De zaak wordt nog wel vervolgd in hoger beroep.

Meer uit Buitenland

Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

31 minuten geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

6 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

7 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

10 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

11 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

12 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

13 uur geleden