Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra opnieuw aangeklaagd

Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra opnieuw aangeklaagd

BANGKOK (ANP/RTR) - De Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra is opnieuw aangeklaagd, ditmaal voor belediging van de monarchie. Hij zou dat hebben gedaan in een interview in 2015, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Hij heeft een borgsom betaald, waardoor hij niet is vastgezet.

De aanklacht tegen Thaksin is de eerste van vier gevallen waarin invloedrijke politici worden beschuldigd. Onder de andere drie is ook de huidige premier Srettha Thavisin. Hij zou een jurist hebben benoemd met een strafblad.

Thaksin werd in februari vrijgelaten na een jaar in de gevangenis te hebben gezeten voor omkoping en machtsmisbruik. Hij was veroordeeld tot acht jaar, maar kreeg strafvermindering.

Move Forward

De nieuwe beschuldigingen kunnen de kloof tussen de regerende conservatieve, koningsgezinde klasse en haar tegenstanders verdiepen. De oppositiepartij Move Forward bijvoorbeeld moet zich ervoor verantwoorden dat ze heeft opgeroepen tot verandering van de wet die belediging van de monarchie verbiedt.

Eind mei werd oppositiepolitica en mensenrechtenactiviste Chonthicha Jangrew van Move Forward veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het beledigen van de monarchie. Het parlementslid zou het verbod op majesteitsschennis hebben overtreden in een toespraak die zij drie jaar geleden hield tijdens een protest tegen de regering. Op majesteitsschennis staat maximaal vijftien jaar.

Meer uit Buitenland

Politico: Netanyahu wil Trump zien in VS

WASHINGTON (ANP) - De Israëlische president Benjamin Netanyahu wil tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten deze week ook de Amerikaanse oud-president Donald Trump spreken. Dat meldt Politico op basis van bronnen, die zeggen dat medewerkers van Netanyahu hierover contact hebben met het team van Trump.

1 uur geleden
Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

2 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

2 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

2 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

3 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

4 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

5 uur geleden