Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thailand verwacht meer geld te verdienen met terugkeer toeristen

Thailand verwacht meer geld te verdienen met terugkeer toeristen

BANGKOK (ANP/BLOOMBERG) - Thailand verwacht dit najaar meer geld te verdienen met de terugkeer van toeristen. Het land schat dat het zo'n 400 miljard baht, omgerekend zo'n 11 miljard euro, kan binnenhalen nu de coronamaatregelen versoepeld zijn en toeristen de hotspots zoals hoofdstad Bangkok, Phuket en Koh Samui weer zullen weten te vinden.

Het land, dat qua inkomsten sterk afhankelijk is van toerisme, verwacht tussen de zomer en het einde van het jaar zo'n 7,5 miljoen toeristen. Dat is een stijging van 1840 procent ten opzichte van vorig jaar. Toen waren er nog forse reisbeperkingen door het coronavirus. Tegen het einde van het jaar moeten er zo'n 10 miljoen toeristen in Thailand geweest zijn, aldus een woordvoerster van de Thaise overheid.

Het beter dan verwachte herstel van het toerisme heeft de Thaise centrale bank en andere overheidsinstanties de ramingen voor het aantal vakantiegangers naar boven doen bijstellen. Het groeiende toerisme zou de klap van de hoge inflatie en export, die achterblijven, moeten opvangen. Wel blijven er volgens de overheidswoordvoerster onzekerheden bestaan die het herstel in de weg kunnen zitten, zoals de problemen rond de coronapandemie en de impact van de oorlog in Oekraïne.

Forse stijging

De terugkeer van vakantiegangers heeft ook gezorgd voor een groei van het aantal bedrijven in de toerisme-industrie. Zo zijn er bijna 550 nieuwe bedrijven in die sector bijgekomen in de eerste zeven maanden van dit jaar, een forse stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus overheidsgegevens.

Voor de pandemie was toerisme goed voor zo'n 12 procent van het bruto binnenlands product van Thailand en zorgde het voor een vijfde van alle banen in het land. In 2019 bezochten zo'n 40 miljoen toeristen het land, die zorgden voor zo'n 60 miljard euro aan inkomsten, aldus de centrale bank van het land.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

15 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

18 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

19 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden