Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Texel pakt plasticvervuiling in de natuur aan

Texel pakt plasticvervuiling in de natuur aan

TEXEL (ANP) - Een plastic flesje of een snoepverpakking, in bijna elk natuurgebied is wel wegwerpplastic te vinden. Texel wil de plasticvervuiling op het eiland gaan aanpakken, samen met het het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de Stichting Texel Plastic Vrij.

Zo komt in elk dorp op het eiland een watertappunt, zodat bezoekers hun flesjes kunnen bijvullen en ze niet meer in de natuur belanden. Ook wordt het gebruik van wegwerpplastic tijdens evenementen ontmoedigd.

Stichting Texel Plastic Vrij is een initiatief van een aantal eilandbewoners die naar eigen zeggen "klaar waren met alle troep op hun eiland". De stichting zal zich richten op voorlichting bij scholen en ondernemers. Daarnaast zal het opruimacties op het strand organiseren. Het doel is dat er straks geen enkel stuk verdwaald afval meer te vinden is op Texel.

Burgemeester Michiel Uitdehaag ondertekent zaterdag de intentieverklaring om Texel als eerste Nederlandse eiland ‘Plastic Smart’ te maken. "Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is", zo zegt hij.

Het plasticvrije-initiatief van het Wereld Natuur Fonds is bedoeld voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. "In toeristische gebieden is plasticvervuiling nog altijd een groeiend probleem, maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing", verklaart de milieuorganisatie.

Jaarlijks komt wereldwijd zeker 11 miljoen kilo plastic via het land in de oceanen terecht. Een groot deel daarvan komt uit steden en toeristische plekken. Concrete cijfers over het zwerfplastic op Texel zijn niet bekend.

Meer uit Binnenland

Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

3 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

5 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

7 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

7 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

8 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

8 uur geleden
Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

9 uur geleden