Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Texel pakt plasticvervuiling in de natuur aan

Texel pakt plasticvervuiling in de natuur aan

TEXEL (ANP) - Een plastic flesje of een snoepverpakking, in bijna elk natuurgebied is wel wegwerpplastic te vinden. Texel wil de plasticvervuiling op het eiland gaan aanpakken, samen met het het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de Stichting Texel Plastic Vrij.

Zo komt in elk dorp op het eiland een watertappunt, zodat bezoekers hun flesjes kunnen bijvullen en ze niet meer in de natuur belanden. Ook wordt het gebruik van wegwerpplastic tijdens evenementen ontmoedigd.

Stichting Texel Plastic Vrij is een initiatief van een aantal eilandbewoners die naar eigen zeggen "klaar waren met alle troep op hun eiland". De stichting zal zich richten op voorlichting bij scholen en ondernemers. Daarnaast zal het opruimacties op het strand organiseren. Het doel is dat er straks geen enkel stuk verdwaald afval meer te vinden is op Texel.

Burgemeester Michiel Uitdehaag ondertekent zaterdag de intentieverklaring om Texel als eerste Nederlandse eiland ‘Plastic Smart’ te maken. "Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is", zo zegt hij.

Het plasticvrije-initiatief van het Wereld Natuur Fonds is bedoeld voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. "In toeristische gebieden is plasticvervuiling nog altijd een groeiend probleem, maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing", verklaart de milieuorganisatie.

Jaarlijks komt wereldwijd zeker 11 miljoen kilo plastic via het land in de oceanen terecht. Een groot deel daarvan komt uit steden en toeristische plekken. Concrete cijfers over het zwerfplastic op Texel zijn niet bekend.

Meer uit Binnenland

Demonstranten verlaten binnenplaats Oudemanhuispoort

AMSTERDAM (ANP) - De demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet met een paar tenten, hebben het terrein weer verlaten. Wel kondigden de demonstranten aan later terug te komen. "Dit is nog niet het einde. We komen terug", zei een van de betogers.

1 uur geleden
UvA doet aangifte tegen betogers, spreekt van intimiderende sfeer

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam doet aangifte tegen de demonstranten die vrijdag aan het einde van de middag actie voeren bij de Oudemanhuispoort. Zij hebben zich volgens de universiteit schuldig gemaakt aan huisvredebreuk en erfvredebreuk.

1 uur geleden
Zes UvA-gebouwen rond Binnengasthuisterrein dicht

AMSTERDAM (ANP) - Zes gebouwen op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam zijn vrijdag aan het einde van de middag gesloten vanwege een nieuw protest in de buurt. Medewerkers zijn naar buiten. Een woordvoerder van de universiteit laat dat weten.

1 uur geleden
Demonstranten zetten tenten op in binnentuin Oudemanhuispoort UvA

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben tenten opgezet in de binnentuin van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Oudemanhuispoort. Een verslaggever van het ANP ziet dat er tientallen mensen aanwezig zijn op de binnenplaats. De betogers hebben meerdere tenten neergezet. Ook in het gebouw zit een handjevol demonstranten.

1 uur geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

2 uur geleden
Uit voorzorg gesloten UvA-gebouwen weer open

AMSTERDAM (ANP) - Het Bushuis en het Oost-Indisch Huis, gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn vrijdag enige tijd gesloten geweest uit voorzorg, nadat er bepaalde signalen binnenkwamen. Ze zijn inmiddels weer open, aldus een woordvoerder. Wat de signalen waren, daar ging hij niet op in.

2 uur geleden
NS en ProRail krijgen boetes vanwege vertragingen HSL

DEN HAAG (ANP) - De NS en ProRail krijgen boetes vanwege ondermaatse prestaties. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De boete voor de NS bedraagt 500.000 euro, die voor ProRail 2,75 miljoen euro.

3 uur geleden