Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Texas krijgt weer stroom, maar worstelt nu met drinkwater

Texas krijgt weer stroom, maar worstelt nu met drinkwater

AUSTIN/HOUSTON (ANP/RTR) - Extreem koud winterweer heeft er de Amerikaanse staat Texas voor gezorgd dat deze week bij circa twee miljoen huishoudens de stroom is uitgevallen, maar dat euvel is vrijdag vrijwel verholpen. Het probleem is nu het drinkwater. Dertien van de bijna dertig miljoen Texanen hebben het dringende advies gekregen het water eerst te koken. De stroomstoringen van de afgelopen vijf dagen hebben ook de waterzuiveringsinstallaties uitgeschakeld.

Gouverneur Greg Abbott heeft president Joe Biden gevraagd de noodtoestand uit te roepen zodat Texas op meer geld en hulp kan rekenen om de crises te bezweren. Abbott heeft de volksvertegenwoordiging in de staat opgeroepen nieuwe regels te maken zodat niet meer kan voorkomen wat velen de afgelopen vijf dagen is overkomen. Texas moet beter voorbereid zijn op erg koud weer.

In veel gebieden hebben bovengrondse elektriciteitskabels het begeven door ijs. Abbott is boos op de autoriteiten die over het stroomnetwerk gaan. Hij klaagt dat de Elektriciteits Betrouwbaarheidsraad van Texas (Ercot) voor de komst van de winterstorm juist had verzekerd dat het netwerk tegen de kou kon.

Op talrijke plekken is echter de stroom nog niet hersteld en ook is op veel plaatsen geen water om te koken door gesprongen leidingen of andere aan de vorst te wijten problemen. In sommige plaatsen zoals San Antonio en Houston zijn plekken voor de distributie van grote plastic flessen water opgezet. Tal van plaatsen vooral in noorden van Texas zijn door sneeuw en ijs nog steeds niet bereikbaar. Gevreesd wordt dat het extreme winterweer op zijn minst twintig mensen het leven heeft gekost en dat zou ongeveer net zo veel zijn als in de rest van het door kou getroffen land.

Het is echter nog onduidelijk hoeveel dodelijke slachtoffers er precies te wijten zijn aan de vrieskou. Er zijn bijvoorbeeld mensen omgekomen door een brand die door een openhaardvuur was ontstaan. Die brand was mogelijk niet ontstaan als het niet zo koud was geweest. Ook zijn er doden gemeld door koolmonoxidevergiftiging als gevolg van alternatieve verwarmingsbronnen. Veel staten in de VS lijden onder ongebruikelijk koud winterweer, met name Arkansas, Kentucky, Louisiana, North Carolina, Oregon en Tennessee. Het ziet er niet naar uit dat het weer er dit weekend beduidend zachter wordt.

Meer uit Buitenland

Tunesië wil niet Europese grenswacht zijn

TUNIS (ANP) - Tunesië is niet van plan de rol van grenswacht op zich te nemen ten behoeve van andere landen. Dat zegt de Tunesische president Kais Saied op de vooravond van een topontmoeting omtrent migratie.

2 uur geleden
Trump: wrede vervolging is een aanfluiting van gerechtigheid

COLUMBUS (ANP/RTR) - Bij zijn eerste publieke optreden nadat hij werd aangeklaagd voor tientallen misdrijven, haalde voormalig president Donald Trump uit naar president Joe Biden en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op de Republikeinse staatsconventie in de staat Georgia zei hij dat de "wrede vervolging een aanfluiting is van gerechtigheid".

4 uur geleden
Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

6 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

8 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

9 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

9 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

11 uur geleden