Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Texas krijgt weer stroom, maar worstelt nu met drinkwater

Texas krijgt weer stroom, maar worstelt nu met drinkwater

AUSTIN/HOUSTON (ANP/RTR) - Extreem koud winterweer heeft er de Amerikaanse staat Texas voor gezorgd dat deze week bij circa twee miljoen huishoudens de stroom is uitgevallen, maar dat euvel is vrijdag vrijwel verholpen. Het probleem is nu het drinkwater. Dertien van de bijna dertig miljoen Texanen hebben het dringende advies gekregen het water eerst te koken. De stroomstoringen van de afgelopen vijf dagen hebben ook de waterzuiveringsinstallaties uitgeschakeld.

Gouverneur Greg Abbott heeft president Joe Biden gevraagd de noodtoestand uit te roepen zodat Texas op meer geld en hulp kan rekenen om de crises te bezweren. Abbott heeft de volksvertegenwoordiging in de staat opgeroepen nieuwe regels te maken zodat niet meer kan voorkomen wat velen de afgelopen vijf dagen is overkomen. Texas moet beter voorbereid zijn op erg koud weer.

In veel gebieden hebben bovengrondse elektriciteitskabels het begeven door ijs. Abbott is boos op de autoriteiten die over het stroomnetwerk gaan. Hij klaagt dat de Elektriciteits Betrouwbaarheidsraad van Texas (Ercot) voor de komst van de winterstorm juist had verzekerd dat het netwerk tegen de kou kon.

Op talrijke plekken is echter de stroom nog niet hersteld en ook is op veel plaatsen geen water om te koken door gesprongen leidingen of andere aan de vorst te wijten problemen. In sommige plaatsen zoals San Antonio en Houston zijn plekken voor de distributie van grote plastic flessen water opgezet. Tal van plaatsen vooral in noorden van Texas zijn door sneeuw en ijs nog steeds niet bereikbaar. Gevreesd wordt dat het extreme winterweer op zijn minst twintig mensen het leven heeft gekost en dat zou ongeveer net zo veel zijn als in de rest van het door kou getroffen land.

Het is echter nog onduidelijk hoeveel dodelijke slachtoffers er precies te wijten zijn aan de vrieskou. Er zijn bijvoorbeeld mensen omgekomen door een brand die door een openhaardvuur was ontstaan. Die brand was mogelijk niet ontstaan als het niet zo koud was geweest. Ook zijn er doden gemeld door koolmonoxidevergiftiging als gevolg van alternatieve verwarmingsbronnen. Veel staten in de VS lijden onder ongebruikelijk koud winterweer, met name Arkansas, Kentucky, Louisiana, North Carolina, Oregon en Tennessee. Het ziet er niet naar uit dat het weer er dit weekend beduidend zachter wordt.

Meer uit Buitenland

Walvisactivist Paul Watson opgepakt in Groenland

NUUK (AFP/ANP) - De politie in Groenland heeft de Canadese walvisactivist Paul Watson gearresteerd nadat Japan een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. De activist, die bekend staat om zijn acties tegen de walvisvaart, was met zijn schip aangemeerd in Nuuk, de grootste stad van Groenland.

24 minuten geleden
EU-buitenlandchef Borrell houdt ernstig gesprek met Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken wacht een ernstig gesprek met de 26 andere EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Centraal staat het recente solobezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan onder anderen de Russische president Vladimir Poetin. EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigde het gesprek aan bij binnenkomst voor een vergadering van EU-ministers in Brussel.

29 minuten geleden
Netanyahu gaat Biden bedanken voor alles wat hij deed voor Israël

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten president Joe Biden bedanken "voor alles wat hij heeft gedaan voor Israël". Dat zei hij voor zijn vertrek naar Washington.

1 uur geleden
Oorlog in Oekraïne belangrijker voor Kremlin dan politiek in VS

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin is momenteel niet bijster geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek waar in de komende maanden nog zo veel kan veranderen, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Het belangrijkste is dat de doeleinden in de oorlog in Oekraïne worden bereikt.

2 uur geleden
Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

4 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

5 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

7 uur geleden