Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Texanen geconfronteerd met torenhoge energierekening door kou

Texanen geconfronteerd met torenhoge energierekening door kou

SAN ANTONIO (ANP) - Een onbekend aantal inwoners van de Amerikaanse staat Texas is geconfronteerd met een torenhoge energierekening. Sommige Texanen kregen een factuur van 5000 dollar (4100 euro) thuisgestuurd. Uitschieter was een inwoner die een rekening van ruim 16.000 dollar kreeg over zijn verbruik van alleen de afgelopen week.

De hoge prijzen zijn het gevolg van een extreem gedereguleerde energiemarkt in de staat. Hierdoor kunnen aanbieders hun tarieven elk moment aanpassen omdat de prijs direct gekoppeld is aan de vraag naar energie. Vanwege de barre winterse omstandigheden is de vraag naar energie de afgelopen week geëxplodeerd.

Een energiebedrijf die zijn klanten hoge rekeningen stuurde, bood excuses aan voor de gang van zaken en riep mensen op om een andere aanbieder te zoeken om de extreme tarieven te ontlopen, schreef de krant Dallas Morning News zondag.

De ongebruikelijk lage temperaturen zorgden er afgelopen week voor dat op het hoogtepunt 4 miljoen huishoudens zonder energie en soms ook water kwamen te zitten. Volgens gouverneur Greg Abbott is dat aantal zondag gedaald tot nog 30.000 huishoudens.

Abott riep politici in de staat op om maatregelen tegen de exorbitante energieprijzen te nemen. De burgemeester van de stad Houston vindt dat de staat Texas de getroffen bewoners moet compenseren. Zijn collega in Fort Worth riep de federale overheid op om bij te springen. President Joe Biden heeft zaterdag de noodtoestand afgekondigd voor Texas. Daardoor komt er federale noodsteun vrij voor de staat.

Ted Cruz, een van de twee senatoren namens Texas in Washington riep op tot hervorming van de energiemarkt in zijn staat. "Dit is verkeerd," schreef hij op Twitter. Cruz wekte afgelopen week de woede van veel Texanen op toen hij met zijn gezin, tijdens de barre kou, huis en haard verliet voor een korte vakantie in het warme Mexico.

Van winterweer is inmiddels geen sprake meer. In de meeste plaatsen in Texas zijn de middagtemperaturen zondag tot boven de 20 graden Celsius gestegen.

Meer uit Buitenland

Aanhoudende zorgen om veiligheid kerncentrale Zaporizja

KYIV (ANP/DPA) - Het Internationaal Atoomenergieagentschap maakt zich nog steeds zorgen om de "precaire" veiligheid van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Met name de aanhoudende problemen rond de stroomtoevoer verhogen volgens het IAEA de kans op een ongeval.

18 minuten geleden
Spaanse premier gaat op staatsbezoek naar China

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez gaat volgende week op staatsbezoek bij de Chinese president Xi Jinping, meldt de Spaanse regering. Daarmee gaat Sánchez in op een uitnodiging van Beijing.

3 uur geleden
Bevolkingsgroei Canada bereikt recordhoogte door immigratie

OTTAWA (ANP) - Voor het eerst is de bevolking van Canada vorig jaar met een miljoen gestegen, grotendeels het gevolg van immigratie, meldde de Canadese overheid woensdag. Daarmee sluit Canada zich aan bij de snelst groeiende landen ter wereld.

3 uur geleden
Mogelijk besluit vervolging Trump op zijn vroegst donderdag

NEW YORK (ANP) - De speciale jury die zich buigt over de mogelijke vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump in de zaak rond zwijggeld voor een pornoster komt op donderdag opnieuw samen, meldt de Amerikaanse nieuwszender MSNBC.

6 uur geleden
Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

8 uur geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

10 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

12 uur geleden