Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tevredenheid, maar ook grote zorgen over akkoord jeugdzorg

Tevredenheid, maar ook grote zorgen over akkoord jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - De gezamenlijke branches in de jeugdzorg zijn positief over de afspraken die in de hervormingsagenda zijn gemaakt over verbeteringen in de jeugdzorg, maar hebben tegelijkertijd ook grote zorgen. Ze zijn bang dat de ingeboekte bezuinigingen de noodzakelijke inhoudelijke verbeteringen belemmeren, stellen zij in een eerste reactie op het principeakkoord over verbeteringen in de jeugdzorg.

Besparingen zijn wel degelijk mogelijk, door bijvoorbeeld vermindering van de administratieve lasten, maar jeugdhulp buiten de deuren van een instelling is niet "per definitie" goedkoper dan zorg in een instelling, zegt voorzitter van de jeugdzorgbranches Boris van der Ham.

Intensieve hulp buiten de instelling, het verkleinen van leefgroepen en de realisatie van andere inhoudelijke ambities uit de zogeheten Hervormingsagenda Jeugd zal geld kosten, stellen de branches. "De financiële afspraken mogen wat ons betreft nooit een belemmering vormen voor inhoudelijk noodzakelijke verbeterstappen. De paragraaf in de Hervormingsagenda over het financiële kader is van Rijk en gemeenten, als wij straks onze handtekening zetten dan geldt die nadrukkelijk niet voor deze paragraaf", zegt Van der Ham.

Minder bureaucratie

In die financiële paragraaf hebben Rijk en gemeenten afgesproken dat er tot en met 2025 1,1 miljard euro moet worden bezuinigd; 285 miljoen euro minder dan het Rijk aanvankelijk had ingeboekt. Ook is afgesproken dat er een commissie van deskundigen komt, die in 2025 en 2028 bekijkt of de ingeboekte bezuinigingen haalbaar zijn. Als dat niet zo is, komt zij met een zwaarwegend advies over hoe gemeenten en Rijk daarmee moeten omgaan. "Hopelijk leidt dit tot een realistischer financieel kader, dat beter aansluit bij de ambities in de Hervormingsagenda Jeugd", zegt Van der Ham.

Ondanks de financiële zorgen leggen de branches de Hervormingsagenda Jeugd met een positief advies voor aan hun achterban. De afspraken bieden volgens de branches "eindelijk zicht op reële tarieven, redelijke indexering en betere contractvoorwaarden, met minder bureaucratie".

Best passende hulp

Het is belangrijk om "voortvarend" aan de slag te gaan met de uitvoering van de agenda, benadrukken de branches. Van der Ham: "Voor ons is het allerbelangrijkst dat de verbeteringen snel merkbaar worden in de dagelijkse praktijk van jongeren. Dankzij deze hervormingen kan onze achterban aan de slag met de inhoud en kwaliteit van de hulpverlening. Jongeren en gezinnen verdienen de best passende hulp."

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

2 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

2 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

2 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

2 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

2 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

3 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

3 dagen geleden