Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tevredenheid, maar ook grote zorgen over akkoord jeugdzorg

Tevredenheid, maar ook grote zorgen over akkoord jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - De gezamenlijke branches in de jeugdzorg zijn positief over de afspraken die in de hervormingsagenda zijn gemaakt over verbeteringen in de jeugdzorg, maar hebben tegelijkertijd ook grote zorgen. Ze zijn bang dat de ingeboekte bezuinigingen de noodzakelijke inhoudelijke verbeteringen belemmeren, stellen zij in een eerste reactie op het principeakkoord over verbeteringen in de jeugdzorg.

Besparingen zijn wel degelijk mogelijk, door bijvoorbeeld vermindering van de administratieve lasten, maar jeugdhulp buiten de deuren van een instelling is niet "per definitie" goedkoper dan zorg in een instelling, zegt voorzitter van de jeugdzorgbranches Boris van der Ham.

Intensieve hulp buiten de instelling, het verkleinen van leefgroepen en de realisatie van andere inhoudelijke ambities uit de zogeheten Hervormingsagenda Jeugd zal geld kosten, stellen de branches. "De financiële afspraken mogen wat ons betreft nooit een belemmering vormen voor inhoudelijk noodzakelijke verbeterstappen. De paragraaf in de Hervormingsagenda over het financiële kader is van Rijk en gemeenten, als wij straks onze handtekening zetten dan geldt die nadrukkelijk niet voor deze paragraaf", zegt Van der Ham.

Minder bureaucratie

In die financiële paragraaf hebben Rijk en gemeenten afgesproken dat er tot en met 2025 1,1 miljard euro moet worden bezuinigd; 285 miljoen euro minder dan het Rijk aanvankelijk had ingeboekt. Ook is afgesproken dat er een commissie van deskundigen komt, die in 2025 en 2028 bekijkt of de ingeboekte bezuinigingen haalbaar zijn. Als dat niet zo is, komt zij met een zwaarwegend advies over hoe gemeenten en Rijk daarmee moeten omgaan. "Hopelijk leidt dit tot een realistischer financieel kader, dat beter aansluit bij de ambities in de Hervormingsagenda Jeugd", zegt Van der Ham.

Ondanks de financiële zorgen leggen de branches de Hervormingsagenda Jeugd met een positief advies voor aan hun achterban. De afspraken bieden volgens de branches "eindelijk zicht op reële tarieven, redelijke indexering en betere contractvoorwaarden, met minder bureaucratie".

Best passende hulp

Het is belangrijk om "voortvarend" aan de slag te gaan met de uitvoering van de agenda, benadrukken de branches. Van der Ham: "Voor ons is het allerbelangrijkst dat de verbeteringen snel merkbaar worden in de dagelijkse praktijk van jongeren. Dankzij deze hervormingen kan onze achterban aan de slag met de inhoud en kwaliteit van de hulpverlening. Jongeren en gezinnen verdienen de best passende hulp."

Meer uit Gezond

Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

5 dagen geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

6 dagen geleden
Lidl roept paella-verspakket terug om mogelijk glas in doperwten

HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.

1 week geleden
Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

1 week geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 week geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

1 week geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

2 weken geleden