Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Teststraat Schiphol dicht vanwege schaarste testcapaciteit

Teststraat Schiphol dicht vanwege schaarste testcapaciteit

SCHIPHOL (ANP) - De coronateststraat op Schiphol is vanaf zaterdag dicht. Volgens Schiphol heeft het kabinet besloten tot de tijdelijke sluiting om de schaarse testcapaciteit nu in te zetten op de plekken waar dat het meest nodig is.

"Wel hoopt Schiphol dat er op korte termijn meer testcapaciteit beschikbaar komt. Die draagt bij aan het perspectief voor reizigers. Idealiter wordt getest voorafgaand aan de reis vanuit risicogebieden," zo meldt de luchthaven vrijdagavond.

"Daarmee kan de noodzaak tot reisverboden en quarantainemaatregelen worden verlaagd. In afwachting van zo'n internationaal georganiseerde aanpak kan testen bij aankomst een alternatief zijn als er voldoende testcapaciteit is."

Vierhonderd mensen per dag

Toen de teststraat op 13 augustus openging, konden er zo'n vierhonderd mensen per dag worden getest. Onlangs werd al duidelijk dat door het capaciteitsprobleem op sommige plaatsen de teststraat op Schiphol niet kon doorgroeien of de openingstijden zou kunnen verruimen. De huidige openingstijden zijn van 06.00 uur tot 18.00 uur, iets waar in de Tweede Kamer veel kritiek op is omdat ook buiten die tijden vliegtuigen landen op de luchthaven.

Het kabinet gebruikte de teststraat op Schiphol onder meer als proef met het testen van mensen die geen klachten hebben. Minister Hugo de Jonge heeft vrijdagavond aan de Tweede Kamer laten weten dat deze proef "komend weekend wordt afgerond". De gegevens die door het testen zijn verzameld, worden geëvalueerd. Op basis daarvan zal het kabinet kijken of en hoe het verder gaat met het testen van inkomende reizigers op luchthavens.

Meer uit Binnenland

Hoekstra wil dat EU al in 2040 90 procent minder CO2 uitstoot

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra wil de lijn van de huidige Europese klimaatdoelen niet simpelweg doortrekken, maar een scherper tussendoel stellen. Hij wil de doelstelling voor 2040 leggen op 90 procent minder CO2-uitstoot, zei hij tijdens een hoorzitting waarin hij het vertrouwen van Europarlementariërs probeert te winnen.

55 minuten geleden
Harde opstelling tegen Zuid-Europa in pandemie spijt Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft spijt van zijn harde opstelling jegens Zuid-Europese landen die aandrongen op Europese coronasteun. Hij had dat anders moeten doen, zegt hij tijdens de Straatsburgse hoorzitting waarin hij het vertrouwen van het Europees Parlement probeert te winnen.

1 uur geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

2 uur geleden
Van der Burg herhaalt: gemeenten, regel opvang voor Oekraïeners

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg herhaalt zijn oproep aan gemeenten om snel opvangplekken te regelen voor Oekraïners. Hij deelt de zorgen hierover van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. Zij vreest dat de Jaarbeurs - de eerste opvanglocatie voor veel gevluchte Oekraïners - binnenkort geen bedden meer heeft, omdat de doorstroom naar opvangplekken elders in het land stokt.

2 uur geleden
College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

4 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

4 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

4 uur geleden