Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Testcapaciteit overgeheveld naar regio's met 'hoge infectiedruk'

Testcapaciteit overgeheveld naar regio's met 'hoge infectiedruk'

DEN HAAG (ANP) - De testcapaciteit voor corona in regio's met relatief weinig coronabesmettingen wordt deels overgeheveld naar regio's waar de vraag naar coronatests groter is. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Op dit moment kunnen GGD'en meer testen dan dat de laboratoria kunnen onderzoeken. Er is vooral een tekort aan testmateriaal. Vooral in het westen van het land, in het bijzonder in Amsterdam, is er volgens het ministerie sprake van "een hoge infectiedruk."

Daarom is het nodig daar "snel en adequaat te kunnen testen." Dit kan volgens het ministerie wel betekenen dat de wachttijden in andere regio's kunnen oplopen en er daar minder getest kan worden. Onder meer de teststraat op Schiphol kan hierdoor niet doorgroeien of de openingstijden verruimen. De huidige openingstijden zijn van 06.00 uur tot 18.00 uur, iets waar in de Tweede Kamer veel kritiek op is omdat ook buiten die tijden vliegtuigen landen op de luchthaven.

Vraag sterk gegroeid

De vraag naar tests groeide de afgelopen weken sterk, mede door mensen die zich wilden laten testen zonder dat zij klachten hadden. Daardoor is de capaciteit onder druk komen te staan. De afgelopen week ging het om een stijging van 40 procent.

Vanwege de tekorten is met GGD'en afgesproken om teststraten niet uit te breiden. Mensen zouden zich ook alleen moeten laten testen als ze klachten hebben.

In het najaar moet de capaciteit op 70.000 tests per dag liggen. Zorgminister Hugo de Jonge laat volgende week weten hoe en wanneer de tekorten bij de laboratoria zijn weggewerkt.

Meer uit Binnenland

NPO zet met nieuwe Journalistieke Code in op meer transparantie

HILVERSUM (ANP) - De NPO krijgt per 1 juli een nieuwe Journalistieke Code. Dat heeft het College van Omroepen bekendgemaakt. De code bestaat uit een verzameling afspraken over journalistieke integriteit waar alle medewerkers en redacties van de publieke omroep zich aan moeten houden.

44 minuten geleden
Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

DEN HAAG (ANP) - Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

4 uur geleden
Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

8 uur geleden
Deel bewoners niet naar huis door grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kan niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

11 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

15 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

19 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

21 uur geleden