Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Test: plug-inhybrides veel vervuilender dan fabrikanten beweren

Test: plug-inhybrides veel vervuilender dan fabrikanten beweren

DEN HAAG (ANP) - Plug-inhybrideauto's, die gepresenteerd worden als een oplossing voor klimaatproblemen, stoten vaak aanzienlijk meer CO2 uit dan autofabrikanten beweren. Dat meldt Transport & Environment (T&E), een koepelorganisatie die zich inzet voor duurzaam vervoer, na onderzoek van de Oostenrijkse Technische Universiteit Graz.

De onderzoekers deden praktijktests met drie nieuwe plug-inhybrides, een BMW 3 Series, een Peugeot 308 en een Renault Megane. De uitstoot werd gemeten onder verschillende omstandigheden, zowel tijdens stadsgebruik als tijdens veelvoorkomende woon-werkroutes. De accu's van plug-inhybrides kunnen worden opgeladen via het stopcontact of een laadpaal. De auto heeft ook een verbrandingsmotor aan boord.

Volgens T&E bevestigen de nieuwe tests "zonder enige twijfel" dat beleidsmakers belastingen voor deze auto's moeten baseren op hun werkelijke vervuiling en zouden moeten stoppen met het subsidiëren van de verkoop ervan. Europese landen geven jaarlijks honderden miljoenen aan subsidies uit voor deze 'groene' auto's.

Volgens de proef is de vervuiling van de BMW drie keer hoger dan de officiële cijfers op typische woon-werkroutes. De Peugeot en de Renault deden het wat beter maar stoten nog steeds veel meer uit dan opgegeven. "Plug-inhybrides worden verkocht als de perfecte combinatie van een batterij voor al uw lokale behoeften en een motor voor lange afstanden. Maar praktijktesten tonen aan dat dit een mythe is", stelt Anna Krajinska van T&E.

Meer uit Financieel

Japan stopt beperkingen verkoop chipmaterialen aan Zuid-Korea

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan heeft de beperkingen opgeheven voor de export naar Zuid-Korea van materialen die noodzakelijk zijn voor het maken van chips. Daarmee hebben de twee landen een nieuwe stap gezet richting de normalisering van de handelsrelaties. Begin deze week had Zuid-Korea al besloten Japan terug te zetten op een lijst van vertrouwde handelspartners.

41 minuten geleden
Keurder TikTokvideo's blijft toch naar extreem geweld kijken

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het bedrijf dat onder andere voor videoapp TikTok beoordeelt of beelden over de schreef gaan, maakt een ommezwaai na de eerdere belofte werknemers niet langer bloot te stellen aan extreem gewelddadige beelden. Vier maanden geleden zei Teleperformance nog uit de extreemste tak van toezichthouden te stappen omdat werknemers daar mentaal onder lijden. Maar nu zegt het in Parijs gevestigde bedrijf toch door te gaan met die activiteiten.

43 minuten geleden
Banken en verzekeraars zetten AEX in het rood, Prosus stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam zakte donderdag in het rood door koersverliezen bij de banken en verzekeraars. Beleggers vrezen dat de onrust in de financiële sector nog niet voorbij is nu centrale banken ervoor kiezen om de rentes te blijven verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie. Door de snelle stijging van de rentes zouden de omgevallen Amerikaanse regionale banken Silicon Valley Bank en Signature Bank juist in de problemen zijn gekomen.

46 minuten geleden
Ruim 750 bedrijven vragen energiecompensatie aan

DEN HAAG (ANP) - Tot en met donderdagochtend hebben 762 bedrijven een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Sinds dinsdag kunnen ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

1 uur geleden
Koopkracht in Luxemburg hoogste in EU, Nederland boven gemiddelde

LUXEMBURG (ANP) - De koopkracht in Luxemburg is relatief het hoogst in de hele Europese Unie. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat dat het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner bekeek. Daarmee kan beter worden vergeleken welke landen en regio's armer zijn dan andere binnen het landenblok. Nederland zit boven het gemiddelde van de Europese Unie en de iets rijkere eurozone.

1 uur geleden
VN: wereldhandel bereikte recordniveau in 2022

GENÈVE (ANP/DPA) - De wereldhandel heeft in 2022 een recordniveau bereikt, hoewel de groei in het laatste kwartaal van het jaar afnam. Dat meldt de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) op basis van een eigen rapport. De organisatie van de Verenigde Naties voorspelt daarin ook dat de wereldwijde handelsvolumes in de eerste helft van dit jaar stagneren.

1 uur geleden
China fel tegen gedwongen verkoop van TikTok

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China zal zich met hand en tand verzetten wanneer het Chinese bedrijf ByteDance zou worden gedwongen om zijn veelgebruikte app TikTok te verkopen. Dat heeft het ministerie van Handel in Beijing gezegd, kort voor een hoorzitting van het Amerikaanse Congres met de topman van TikTok, Shou Zi Chew.

1 uur geleden