Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Tesla’s zijn te manipuleren en rijden dan zonder bestuurder’

‘Tesla’s zijn te manipuleren en rijden dan zonder bestuurder’

PALO ALTO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla's kunnen dusdanig gemanipuleerd worden dat er zonder bestuurder met de auto's gereden kan worden via de autopilootfunctie. Dat meldt de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports. Afgelopen weekend vond een fatale crash in Texas plaats met een Tesla. Daarbij zat volgens de politie niemand achter het stuur.

In een test die deze week werd uitgevoerd reden ingenieurs van Consumer Reports een aantal rondjes op een gesloten parcours met de sportuitvoering van de Tesla Model Y, schrijft de organisatie in een verklaring. De auto, waarbij de autopilootfunctie was aangezet, slaagde erin langs de lijnen van de weg te rijden maar gaf op geen enkel moment een waarschuwing dat er niemand achter het stuur zat. De ingenieur die de test uitvoerde had een kleine verzwaarde ketting aan het stuur gehangen om de hand van een bestuurder na te bootsen.

"In onze optiek heeft het systeem niet alleen verzuimd te herkennen of de bestuurder oplette, maar het registreerde ook niet of er überhaupt een chauffeur zat", zei Jake Fisher, senior director van Consumer Reports. Fisher kon vanaf de passagiersstoel bij de wijzerplaat op het stuur en zo de auto laten versnellen.

Autopilootfunctie

Op 17 april kwamen in Houston, Texas, twee mensen om het leven nadat een Tesla Model S tegen een boom was gecrasht en in brand was gevlogen Over de oorzaak van de crash is nog veel onduidelijk, ook over of de autopilootfunctie gebruikt werd vlak voordat de crash plaatsvond. Volgens de autoriteiten zat er niemand achter het stuur, maar zat de ene persoon in de passagiersstoel en de ander op de achterbank.

Tesla wilde nog niet direct commentaar geven op de test. Eerder deze week zei Tesla-topman Elon Musk op Twitter dat de crash niet lag aan de ondersteunende functies van de auto voor autonoom rijden. "Volgens de verzamelde data stond de Autopilot niet aan en maakte de auto geen gebruik van de Full Self Driving-software", aldus Musk. Ook reageert de standaardversie van Autopilot op de strepen op de weg, maar volgens Musk had de betreffende weg geen strepen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Britten terughoudend met uitbreiden 'groene reislijst'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk zal terughoudend zijn met het uitbreiden van de groene lijst van landen waar mensen naartoe mogen reizen, zonder dat ze bij terugkomst in quarantaine hoeven. Premier Boris Johnson zegt de lijst niet te snel uit te willen breiden vanwege het risico op nieuwe coronavarianten.

1 uur geleden
Rentevrees ebt weg op Beursplein 5, KPN opvallende stijger

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De angst voor een hogere rente, die de markten deze week in de greep hield, nam af. Daarnaast is er optimisme over het economische herstel wat met name voor winsten in de reissector zorgde. KPN was een opvallende stijger in de AEX, nadat geruchten over een overname opnieuw de kop opstaken.

3 uur geleden
Britten en Ieren beloven soepele handelsstromen

LONDEN (ANP/RTR) - Groot-Brittannië en Ierland blijven nauw samenwerken om de handel tussen de landen en Noord-Ierland soepel te laten verlopen. Die belofte deden de leiders van de landen na een overleg op het buitenverblijf van de Britse premier Boris Johnson.

4 uur geleden
Ierse toezichthouder mag onderzoek naar Facebook voortzetten

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse datatoezichthouder mag zijn onderzoek naar datastromen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten van Facebook hervatten. Een poging van het techconcern om het onderzoek te blokkeren werd vrijdag door het Ierse hooggerechtshof verworpen.

4 uur geleden
Reisorganisaties verwachten zaterdag ‘hausse aan boekingen’

AMSTERDAM (ANP) - Reisorganisaties verwachten zaterdag een "hausse aan boekingen" voor vakanties omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken dan bekendmaakt welke landen een positief reisadvies krijgen. Naar verwachting gaat het om onder meer de vakantie-eilanden Ibiza, Mallorca, Gran Canaria en diverse Griekse eilanden die een groen of geel reisadvies krijgen.

4 uur geleden
'Steeds meer fraude met cryptomunten'

AMSTERDAM (ANP) - Fraude met cryptomunten komt steeds vaker voor, merkt de Fraudehelpdesk. In de eerste vier maanden van dit jaar is al voor 4 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld, in meer dan de helft van de gevallen was die gerelateerd aan cryptomunten. Dat bevestigt de Fraudehelpdesk na berichtgeving van het nieuwsprogramma EenVandaag.

5 uur geleden
Portugal heet Britse toeristen weer welkom

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Britten mogen vanaf maandag weer op vakantie naar Portugal. Het land maakte bekend zijn grenzen voor Britse toeristen weer open te stellen nadat dit door de coronamaatregelen maandenlang niet mogelijk was.

5 uur geleden