Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla zakt op hoger Wall Street na prijsverlagingen

Tesla zakt op hoger Wall Street na prijsverlagingen

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde maandag opnieuw tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's verlaagde afgelopen weekeinde de prijzen in de Verenigde Staten, China en Europa. Daarmee probeert topman Elon Musk de tegenvallende verkopen aan te jagen. In China lijkt de actie een nieuwe ronde in de hevige prijzenoorlog in het land te ontketenen. De Chinese concurrent Li Auto reageerde namelijk onmiddellijk met kortingen op zijn nieuwe modellen. Het aandeel Tesla zakte 5,2 procent.

Beleggers kijken ook in spanning uit naar de kwartaalcijfers van Tesla, die dinsdag op het programma staan. Kenners verwachten dat de omzet van autofabrikant in het afgelopen kwartaal voor het eerst in vier jaar is gedaald en de winst flink is afgenomen. Om het tij te keren heeft Musk onlangs al opdracht gegeven tot de grootste ontslagronde ooit bij het bedrijf om kosten te besparen. Tesla werd vorige week bijna 14 procent minder waard en zag de beurswaarde dit jaar al met ruim 40 procent dalen.

De algehele stemming op Wall Street was positief, na de koersverliezen vorige week. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent hoger op 38.107 punten en de bredere S&P 500-index won 0,5 procent op 4990 punten. De Nasdaq verbeterde 0,7 procent tot 15.395 punten. De techgraadmeter zakte vrijdag nog ruim 2 procent en leed daarmee het grootste dagverlies sinds oktober. Dat kwam vooral door forse koersdalingen van AI-chipbedrijf Nvidia en streamingdienst Netflix.

Nvidia

Nvidia toonde wat herstel en won 2,3 procent. De maker van chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) kelderde vrijdag 10 procent door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van de beurslieveling wel eens tegen kunnen vallen.

Netflix (min 1,6 procent) ging echter verder omlaag. Dit aandeel zakte vrijdag al ruim 9 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten en een sterke groei van het aantal abonnees in het afgelopen kwartaal. Netflix wil volgend jaar echter stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees.

Microsoft

Naast Tesla komen deze week ook grote bedrijven als softwareconcern Microsoft (plus 0,8 procent), Facebook-eigenaar Meta Platforms (plus 1,5 procent) en Google-moederbedrijf Alphabet (plus 1,2 procent) met resultaten. Telecomconcern Verizon, dat maandag de boeken opende, koerste onveranderd.

De euro was 1,0659 dollar waard, tegen 1,0657 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent minder op 82,01 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 85,98 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Von der Leyen praat met Xi over 'eerlijke concurrentie' EU-China

PARIJS (ANP/AFP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie praat maandag bij haar gesprek met de Chinese president Xi Jinping over "eerlijke concurrentie" tussen de Europese Unie en China. Xi brengt een bezoek aan Parijs en zal dan ook een ontmoeting hebben met de Franse president Emmanuel Macron.

10 minuten geleden
PostNL kondigt tussentijdse verhoging postzegelprijs aan

DEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de tarieven voor het versturen van post vanaf juli, meldt het bedrijf bij de presentatie van zijn kwartaalresultaten. PostNL ziet dat mensen steeds minder brieven versturen. Zo lag de hoeveelheid post die het bedrijf verwerkte in de eerste maanden van dit jaar ruim 12 procent lager in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Tegelijkertijd heeft PostNL te maken met stijgende kosten.

55 minuten geleden
Onderzoek: lichte groei verkopen tablets in eerste kwartaal

SINGAPORE (ANP) - De wereldwijde leveringen van tablets door producenten aan verkopers en winkeliers is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gegroeid. De groei volgt op vier kwartalen van krimp op rij en is te danken aan aantrekkende consumentenbestedingen en een stabilisatie van de wereldeconomie, meldt marktonderzoeker Canalys.

1 uur geleden
Qantas betaalt 61 miljoen boete voor schandaal om

MASCOT (ANP/AFP) - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft ingestemd met het betalen van een boete van 100 miljoen Australische dollar, zo'n 61 miljoen euro, ter schikking van een rechtszaak waarin de maatschappij werd beschuldigd van het illegaal verkopen van duizenden tickets voor vluchten die al geannuleerd waren. In het schandaal over de "spookvluchten" zou Qantas hebben toegegeven dat "het consumenten heeft misleid" door de stoelen op de tienduizenden vluchten te blijven adverteren.

4 uur geleden
ABN AMRO: aantal nieuwe ouderenwoningen ver achter kabinetsdoel

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe woningen voor ouderen blijft ver achter bij de kabinetsdoelen. Woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moeten komen, maar dit jaar komen er slechts zo'n 2800 bij. De komende twee jaar blijft het aantal opleveringen ook rond dit aantal steken, meldt ABN AMRO op basis van cijfers van vakmedium Cobouw.

7 uur geleden
Crypto.com wil meer sportsponsoring na deal Miami Grand Prix

SINGAPORE (ANP) - Crypto.com wil meer sporten gaan sponsoren, nadat het handelsplatform voor cryptomunten de titelsponsor werd van het Formule 1-evenement in Florida, de Crypto.com Miami Grand Prix. Het bedrijf ziet sport als groeimotor om mensen bekend te maken met de cryptowereld, zegt Steven Kalifowitz, marketingdirecteur van Crypto.com, tegen Bloomberg News.

16 uur geleden
Recordomzet voor iPhone-maker Foxconn in april

ZHENGZHOU (ANP/BLOOMBERG) - iPhone-producent Foxconn heeft zijn inkomsten vorige maand aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro, maakte het Taiwanese bedrijf zondag bekend. Hierdoor kunnen de verwachtingen van marktkenners voor de verkoop van iPhones mogelijk naar boven worden bijgesteld.

20 uur geleden