Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Tesla verstevigt lobby China na kritiek Peking over veiligheid'

'Tesla verstevigt lobby China na kritiek Peking over veiligheid'

PEKING (ANP) - Automaker Tesla wil de banden met Chinese beleidsmakers aanhalen, meldden bronnen in de sector aan persbureau Reuters. De verstevigde lobby komt nadat de Amerikaanse automaker werd aangespoord meer aandacht te besteden aan de veiligheid van zijn auto's. Ook zou de afhandeling van klachten van consumenten door Tesla tekortschieten.

Het verzoek aan Tesla om meer te doen om het vertrouwen van consumenten te winnen, zoals Peking verlangt, komt ook op het moment dat China probeert om machtige particuliere bedrijven te reguleren. Dan gaat het met name om technologiebedrijven, waar zorgen leven over de marktdominantie.

Net als elders bespreken beleidsmakers in China met mondiale en lokale bedrijven, brancheorganisaties en denktanks beleid en normen in de auto-industrie. Ook fabrikanten nemen doorgaans deel aan die vergaderingen. In tegenstelling tot die van concurrenten als Toyota en General Motors waren vertegenwoordigers van Tesla bij deze bijeenkomsten achter gesloten deuren veelal afwezig, zo meldden bronnen.

Lobbyteam

De laatste tijd zou Tesla wel weer deelnemen aan dit soort bijeenkomsten. Dan ging het onder andere om discussies over data-opslag, voertuiginfrastructuur, communicatietechnologie, uitstoot van schadelijke stoffen en het hergebruik van auto-onderdelen. Tesla zou bij de bijeenkomsten geen toezeggingen hebben gedaan.

Ondertussen breidt Tesla ook zijn politieke lobbyteam in China uit. Daarvoor plaatste het onlangs een aantal vacatures op zijn WeChat-account.

Accubranden

Toezichthouders riepen Tesla eerder al eens ter verantwoording vanwege accubranden en abnormale acceleraties van de voertuigen. Ook moest Tesla zijn verontschuldigingen aanbieden aan de beheerder van het Chinese elektriciteitsnetwerk. In een video leken Tesla-medewerkers een plotseling stroomverschil op het netwerk aan te wijzen als de oorzaak voor schade aan een auto.

Tijdens de belangrijke autoshow van Shanghai vorige maand klom een vrouw uit protest op het dak van een Tesla. De vrouw voert al langer actie tegen het bedrijf omdat door haperende remmen zij en haar gezin naar eigen zeggen bijna waren omgekomen.

China, de grootste automarkt ter wereld, is goed voor 30 procent van de verkopen van Tesla. Alleen in de VS verkoopt Tesla meer auto's. De groei in China, waar Tesla een eigen gigafabriek heeft, zorgde er in het eerste kwartaal van dit jaar mede voor dat de maker van elektrische auto's een recordaantal voertuigen afleverde.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

1 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

3 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

5 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

5 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

6 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

7 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

7 uur geleden