Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla verliest op Wall Street, veel aandacht voor banenrapport VS

Tesla verliest op Wall Street, veel aandacht voor banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - Tesla was vrijdag een opvallende verliezer op de beurzen in New York. De elektrische automaker neemt mogelijk afscheid van 10 procent van het personeelsbestand. Verder reageren beleggers op Wall Street op het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Daaruit bleek dat er in mei een stuk meer banen bij kwamen dan voorzien. Het banenrapport kan van invloed zijn op de beslissing van de centralebankenkoepel Federal Reserve om de rentes sterker te verhogen.

Tesla verloor in de vroege handel 6,5 procent. Topman Elon Musk zou in een e-mail die hij naar andere leidinggevenden van Tesla stuurde hebben gezegd af te willen van een tiende van het personeel van de autobouwer. Musk zegt een slecht gevoel te hebben over de economie, wat ingrijpen in het personeelsbestand zou moeten rechtvaardigen. Bij het autoconcern werken wereldwijd ongeveer 110.000 mensen.

Ook andere in New York genoteerde producenten van elektrische auto's gingen onderuit. Nikola en Rivian verloren in het kielzog van Tesla tot 6 procent.

Banengroei flink hoger

De leidende Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 0,7 procent lager op 33.015 punten. De brede S&P 500 verloor 1,2 procent tot 4132 punten. Techgraadmeter Nasdaq speelde 1,8 procent kwijt tot 12.091 punten.

De banengroei in mei in de Verenigde Staten viel met 390.000 veel hoger uit dan verwacht. In doorsnee werd gerekend op de aanwas van 320.000 banen. Op de markten wordt er nog altijd rekening mee gehouden dat de Fed de rente in zowel juni als juli verder verhoogt, ondanks de impact die de rentestappen zouden kunnen hebben op de economische groei. Verder verwerken beleggers de laatste data over de bedrijvigheid van de dienstensector in de VS.

Twitter hoger

Twitter steeg 1,1 procent. De overname van het socialemediabedrijf door miljardair Musk is weer wat dichterbij gekomen. Een wachttijd van dertig dagen is verstreken en dat was een voorwaarde voor het sluiten van de deal ter waarde van 44 miljard dollar.

Maker van authenticatie- en autorisatiediensten Okta won in de openingsminuten 12 procent. De onderneming kwam met veel beter dan verwachte cijfers over het afgelopen kwartaal.

Meer uit Financieel

Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

5 uur geleden
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

7 uur geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

15 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

18 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

18 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

19 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

21 uur geleden