Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla verder omlaag op Wall Street, Intel onderuit

Tesla verder omlaag op Wall Street, Intel onderuit

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Tesla ging woensdag verder omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Een dag eerder moest de fabrikant van elektrische auto's al een flinke tik incasseren na tegenvallende cijfers over de leveringen aan klanten. Chipconcern Intel stond ook bij de verliezers op Wall Street na bekendmaking van een miljardenverlies bij de divisie die halfgeleiders maakt die zijn ontworpen door andere bedrijven, een activiteit die foundry wordt genoemd.

Tesla zakte in de vroege handel 1,7 procent. Een dag eerder werd het aandeel al bijna 5 procent in het rood gezet. De leveringen van elektrische auto's aan klanten waren in het eerste kwartaal veel lager dan in de voorgaande periode. Dat kwam door een zwakkere vraag en felle concurrentie van andere autobouwers in onder meer China.

Intel verloor bijna 7 procent. De foundry-divisie van Intel leed vorig jaar een operationeel verlies van 7 miljard dollar, wat groter is dan een jaar eerder. Intel heeft bij die activiteiten te maken met hoge kosten en sterke concurrentie van met name het Taiwanese TSMC.

Voorzichtig

De algehele stemming op Wall Street was voorzichtig na de verliezen een dag eerder door twijfels over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. De Dow-Jonesindex noteerde een fractie hoger op 39.170 punten. De bredere S&P 500 was praktisch onveranderd op 5202 punten en de techbeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 16.189 punten.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve geeft later op de dag een speech die nauwlettend gevolgd zal worden voor aanwijzingen over het rentebeleid. Ook andere Fed-bestuurders zullen spreken. Op de financiële markten is twijfel ontstaan over wanneer de Fed gaat beginnen met het verlagen van de rente en hoe vaak de rente dit jaar verlaagd zou moeten worden.

Banengroei

Verder kwam loonstrookverwerker ADP voorbeurs met een rapport over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Die groei viel sterker uit dan verwacht. Vrijdag komt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid, waarin ook de publieke sector is meegenomen.

De banenmarkt speelt ook een grote rol bij het rentebeleid van de Fed. Bij een sterk afkoelende arbeidsmarkt kan de centrale bank overwegen eerder de rente te verlagen om zo de economie te stimuleren.

Spijkerbroekenmerk Levi Strauss publiceert na het slot van de handel in New York zijn kwartaalcijfers en ging daaraan voorafgaand 0,6 procent omhoog.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden