Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla-topman Musk verwacht Duitse comeback auto-industrie

Tesla-topman Musk verwacht Duitse comeback auto-industrie

PALO ALTO (ANP) - Tesla-topman Elon Musk verwacht niet dat het succes van zijn bedrijf het einde van de dominantie van de Duitse auto-industrie betekent. Volgens marktonderzoekers was de Model 3 van Tesla vorige maand de meest verkochte auto in Europa, maar Musk houdt rekening met een comeback van concerns als Volkswagen, Daimler en BMW.

"Duitse autofabrikanten zullen sterk terugkomen. Ze hebben veel talent in huis en dat zal niet onbenut blijven", schreef de topman van Tesla op Twitter. Hij reageerde op een Duits nieuwsitem van Sat.1 waarin het succes van de Model 3 het einde van het tijdperk van de Volkswagen Golf werd genoemd.

Het Britse marktonderzoekbureau JATO berekende deze week dat de Model 3 het bestverkopende model in Europa was. In totaal werden er 24.591 exemplaren van verkocht in 26 Europese landen, 58 procent meer dan een jaar eerder.

Volledig elektrisch

De Duitse auto-industrie stond lange tijd bekend om zijn krachtige verbrandingsmotoren, maar de afgelopen jaren kondigden Volkswagen, BMW en Daimler steeds ambitieuzere doelen voor elektrisch rijden aan. Zo rekent Volkswagen erop dat in 2030 de helft van alle verkochte auto's volledig elektrisch is.

Ondertussen zijn de verwachtingen rond Tesla hooggespannen. Het bedrijf bereikte maandag een beurswaarde van 1 biljoen dollar, omgerekend zo'n 860 miljard euro. De hoge waarde zit vooral in de technologische voorsprong op het gebied van elektrisch en geautomatiseerd rijden die Tesla volgens beleggers heeft. Zo paste de omzet van Tesla in 2020 ruim zeven keer in die van Volkswagen. Tesla heeft van alle bedrijven die meer dan 1 biljoen dollar waard zijn ook de laagste omzet, berekende financieel persbureau Bloomberg.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

1 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

1 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

2 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

4 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

4 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

5 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

5 uur geleden