Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla straalt op groen Wall Street

Tesla straalt op groen Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winsten de handel uitgegaan. Zorgen over het nieuwe coronavirus werden voor even terzijde geschoven. Een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse industrie van marktonderzoeker ISM stuwde daarbij het sentiment. Het aandeel van automaker Tesla was de uitblinker.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 28.399,81 punten. De brede S&P 500 won 0,7 procent tot 3248,92 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 1,3 procent tot 9273,40 punten. In China sloten de beurzen eerder op maandag stevig in het rood. Het was de eerste sessie na een verlengde vakantieperiode vanwege het Chinees Nieuwjaar.

Tesla won bijna 20 procent aan beurswaarde geholpen door positieven resultaten van de batterijentak waar Tesla samen met Panasonic in zit. Ook een positief analistenrapport van Argus Research gaf de koers een impuls. De kenners wezen onder meer op de dominante positie van Tesla. De automaker verbaasde onlangs nog met zijn kwartaalupdate.

Apple

Gilead Sciences won 5,2 procent. De biotechnoloog wil een experimenteel middel tegen ebola gaan inzetten bij testen ter bestrijding van het coronavirus. Het bedrijf heeft daarvoor goedkeuring van de Chinese gezondheidsautoriteiten gekregen.

Apple verloor 0,3 procent. De iPhone-maker gaat al zijn winkels en kantoren op het Chinese vasteland sluiten tot komende zondag vanwege zorgen rond het coronavirus. Google-moeder Alphabet won 3,5 procent voorafgaand aan de cijferpublicatie na de slotbel. Sportartikelenreus Nike won dik 3 procent. De onderneming werd door analisten van JPMorgan op het favorietenlijstje geplaatst.

Olieprijzen

Verder stonden oliebedrijven in de schijnwerpers vanwege de aanhoudende daling van de olieprijzen. Doordat in grote delen van China het openbare leven goeddeels plat ligt, is de vraag naar olie ook minder. Oliereus ExxonMobil verloor 2,2 procent aan beurswaarde, ook omdat het een adviesverlaging van Goldman Sachs aan de broek kreeg. Chevron verloor 0,8 procent.

Een vat Amerikaanse olie kostte 3,1 procent minder op 49,98 dollar. Brentolie werd 4,2 procent goedkoper op 54,26 dollar per vat. De euro was 1,1060 dollar waard, gelijk aan het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

5 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

13 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabiƫ en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

13 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

15 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

17 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde SachverstƤndigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

19 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden