Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla stijgt op voorzichtig Wall Street

Tesla stijgt op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - Tesla is maandag omhooggegaan op de aandelenbeurzen in New York. De maker van elektrische auto's liet via Twitter weten zijn aandeelhouders tijdens de komende jaarvergadering te vragen om te stemmen over een aandelensplitsing. Beleggers bleven verder voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Ook de gedeeltelijke lockdown vanwege coronabesmettingen in de grote Chinese zaken- en havenstad Shanghai zorgde voor enige terughoudendheid.

Vadim Denisenko, adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, verklaarde geen doorbraak te verwachten over de belangrijkste kwesties tussen Rusland en Oekraïne. De twee landen zouden maandag in Turkije de vredesonderhandelingen hervatten, maar volgens het Krelim beginnen de nieuwe onderhandelingen pas dinsdag.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,4 procent lager op 34.707 punten. De brede S&P 500 bleef vrijwel vlak op 4543 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot 14.279 punten.

Apple

Tesla steeg 6,3 procent na het nieuws over een mogelijke nieuwe aandelensplitsing. In 2020 werd het aandeel Tesla ook al gesplitst. Beleggers moeten nu ruim 1000 dollar betalen voor een aandeel. Door de aandelen te splitsen wordt het voor kleinere beleggers weer aantrekkelijker om aandelen Tesla te kopen. Persbureau Bloomberg meldde daarnaast dat Tesla zijn autofabriek in Shanghai voor ten minste een dag moet stilleggen vanwege de lockdown.

Apple daalde 0,1 procent. Nikkei Asia meldde dat het techconcern de productie van de iPhone SE en AirPods de komende tijd wat wil terugschroeven vanwege een zwakkere vraag naar de producten. Volgens het Japanse zakenmedium zou het gaan om een van de eerste tekenen dat de oorlog in Oekraïne en de opgelopen inflatie beginnen te drukken op de vraag naar consumentenelektronica.

De olieprijzen gingen omlaag door de vrees dat de lockdown in de grote Chinese stad Shanghai de vraag naar olie zal raken. Een vat Amerikaanse olie werd 6,9 procent goedkoper op 106,02 dollar. Brentolie kostte 6,7 procent minder op 112,56 dollar per vat. De euro was 1,0970 dollar waard, tegen 1,0988 dollar rond het middaguur.

Meer uit Financieel

Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

6 minuten geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

7 minuten geleden
Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

16 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

18 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

20 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

23 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

1 dag geleden