Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla sommeert actiegroep filmpje te verwijderen over botsingen

Tesla sommeert actiegroep filmpje te verwijderen over botsingen

SAN FRANCISCO (ANP) - Tesla wil dat een groep activisten die zich tegen het zelfrijdende systeem van de autofabrikant heeft gekeerd een filmpje offline haalt waarin zijn auto's botsen tegen poppen die op kinderen lijken. Dat meldt zakenkrant Washington Post. Tesla vindt dat de video's "lasterlijk" zijn en geen goed beeld geven van zijn meest vergevorderde systeem voor zelfrijdende voertuigen.

De zakenkrant baseert zich op een brief waarin Tesla zich beklaagt over een reclame van het Dawn Project, een groep die fel is gekant tegen de software waarmee Tesla-auto's zonder echte bestuurder kunnen rondrijden. Tesla en topman Elon Musk waren nog niet direct bereikbaar voor commentaar.

In het filmpje lijken Tesla's met een snelheid van meer dan 30 kilometer per uur over de poppen te rijden. De auto's zouden daarbij de zelfrijdende software gebruiken. De reclame roept op tot een verbod op het gebruik van de zelfrijdende technologie. Momenteel wordt de software door zo'n 100.000 automobilisten getest op de openbare wegen in onder meer Canada en de Verenigde Staten.

Verontwaardiging

Het filmpje van de actiegroep heeft intussen geleid tot een storm van verontwaardiging, ook onder Tesla-fans. Die vinden dat het filmpje gemanipuleerd is. Sommigen van hen hebben als antwoord zelf filmpjes gemaakt waarin ze hebben geprobeerd te laten zien dat de software wel degelijk werkt. In een aantal daarvan worden ook echte kinderen gebruikt.

Achter het Dawn Project zit techondernemer en miljardair Dan O'Dowd. Hij is topman van Green Hills Software, dat besturingssystemen maakt voor vliegtuigen en auto's. Daarmee kan hij mogelijk een concurrent worden voor Tesla. O'Dowd heeft gezegd dat hij nu achter Tesla aan is gegaan omdat de software niet veilig genoeg zou zijn en verboden zou moeten worden. O'Dowd heeft al laten weten de reclame niet te verwijderen.

Op het systeem is al langer kritiek, omdat het niet volledig zelfrijdend zou zijn en er continu toezicht nodig is. Toezichthouders die het systeem onderzoeken hebben bij gebruikers al aangedrongen om geen echte kinderen te gebruiken om aan te tonen hoe veilig de software voor zelfrijdende auto's is.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

7 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

9 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

11 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

13 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

13 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

13 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

23 uur geleden