Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla overweegt bouw eigen lithiumraffinaderij in Texas

Tesla overweegt bouw eigen lithiumraffinaderij in Texas

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De producent van elektrische auto's Tesla overweegt een eigen raffinaderij voor de verwerking van lithium te bouwen aan de kust van de Amerikaanse staat Texas. Lithium is een cruciale grondstof voor batterijen van elektrische auto's en met die eigen fabriek krijgt Tesla meer zekerheid bij de leveringen.

Bij de raffinaderij zal dan lithiumhydroxide worden gemaakt dat in de accu's toegepast wordt. Tesla overweegt de fabriek te bouwen bij de Texaanse stad Corpus Christi. Volgens het bedrijf zal het de "eerste van zijn soort" in Noord-Amerika worden. Het bedrijf zei ook een locatie in Louisiana te bekijken.

De bouw kan al in het vierde kwartaal van dit jaar beginnen, aldus Tesla. Commerciële productie zou dan in het vierde kwartaal van 2024 kunnen starten. Tesla wil Texas vragen om belastingvoordelen voor de bouw van de lithiumfabriek.

Tesla-topman Elon Musk heeft eerder al gezegd dat er in Noord-Amerika meer raffinage- en productiecapaciteit voor lithium moet komen. Vanwege de sterke opkomst van elektrische auto's is er grote wereldwijde vraag naar lithium en zijn de prijzen hard gestegen. China is momenteel de grootste speler ter wereld bij de raffinage van lithium. Tesla zou ook plannen hebben om zelf het metaal te gaan delven in mijnen.

Meer uit Financieel

Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

1 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

17 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

19 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

20 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

21 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

22 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

23 uur geleden