Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla onder vuur in VS vanwege opening showroom in Xinjiang

Tesla onder vuur in VS vanwege opening showroom in Xinjiang

SHANGHAI (ANP/RTR) - De maker van elektrische auto's Tesla heeft kritiek gekregen van Amerikaanse mensenrechtenorganisaties en handelsgroepen op de opening van een showroom in de Chinese regio Xinjiang. Het concern van miljardair Elon Musk lijkt daarmee verstrikt te raken in de politieke spanningen tussen Washington en Beijing.

Xinjiang is de afgelopen jaren een belangrijk conflictpunt geworden tussen westerse regeringen en China. Volgens VN-experts en mensenrechtenorganisaties worden meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Oeigoeren en leden van andere moslimminderheden, in de regio in kampen vastgehouden. Washington beschuldigt China zelfs van genocide tegen de Oeigoerse moslimminderheid.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft op 23 december een wet ondertekend die de invoer uit Xinjiang verbiedt vanwege bezorgdheid over dwangarbeid daar. Door de wet moeten bedrijven voortaan duidelijk kunnen aantonen dat de producten die ze uit de regio halen niet met dwangarbeid zijn gemaakt. De Verenigde Staten en enkele andere landen hebben ook een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Peking in februari afgekondigd vanwege de kwestie.

China verwerpt de beschuldigingen van dwangarbeid of andere vormen van misbruik in de regio en zegt dat de kampen beroepsopleidingen aanbieden en dat bedrijven hun beleid daar moeten respecteren.

Tesla kondigde afgelopen vrijdag de opening van de showroom in Urumqi, de regionale hoofdstad van Xinjiang, aan via zijn officiële account op het Chinese socialmediaplatform Weibo. Dinsdag bekritiseerde de Raad van Amerikaans-Islamitische Relaties, de grootste Amerikaanse burgerrechten- en belangenbehartigingsgroep voor moslims, de stap en zei dat Tesla "genocide steunt" en dat het bedrijf de showroom moet sluiten.

Soortgelijke kritiek kwam van de Amerikaanse handelsgroep Alliance for American Manufacturing en de Amerikaanse senator Marco Rubio, de opsteller van de wet voor het importverbod van producten uit Xinjiang. In een reactie op de opening van de showroom van Tesla verklaarde Rubio dat "bedrijven zonder nationaliteit de Chinese Communistische Partij helpen om genocide en slavenarbeid in de regio te verdoezelen".

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

12 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

12 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

14 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

16 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

16 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

17 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

19 uur geleden