Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla levert minder auto's af door felle concurrentie uit China

Tesla levert minder auto's af door felle concurrentie uit China

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla heeft het slechtste kwartaal in jaren achter de rug. In het eerste kwartaal van dit jaar leverde het bedrijf nog geen 387.000 auto's af aan klanten, fors minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het concern kampt met een afzwakkende vraag en felle concurrentie van andere autoproducenten, vooral uit China.

Tesla produceerde afgelopen kwartaal ruim 433.000 nieuwe auto's, een daling van 1,7 procent. De cijfers zijn beneden de verwachtingen van marktkenners. Naar verluidt moest het bedrijf van topman Elon Musk de productie in China verlagen door de opkomst van Chinese fabrikanten van elektrische auto's zoals BYD.

Ook werd Tesla onlangs hard geraakt door de sabotage van een grote fabriek in de buurt van Berlijn. De fabriek werd getroffen door brand bij een elektriciteitsmast. Hierdoor lag de stroomtoevoer stil en werd de productie stopgezet. De verantwoordelijkheid werd opgeëist door een links-extremistische actiegroep.

Grootste verkopers

Tesla waarschuwde dat de groei dit jaar "aanzienlijk lager" uitvalt en wees de rentestijgingen aan als oorzaak. Daardoor kunnen veel consumenten Tesla's niet betalen. Potentiële kopers werden de afgelopen tijd ook afgeschrikt door opruiende berichten die Musk op X plaatste.

Ondanks de tegenvallers, slaagde Tesla erin zijn titel als 's werelds grootste verkoper van elektrische auto's terug te winnen van zijn Chinese concurrent BYD. In het eerste kwartaal leverde BYD wereldwijd 300.114 elektrische auto's af.

Meer uit Financieel

Coca-Cola verhoogt omzetverwachting na prijsverhogingen

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrankproducent Coca-Cola profiteert van zijn doorgevoerde prijsverhogingen. Het bedrijf, bekend van frisdranken zoals Coca-Cola en Fanta, heeft hierdoor zijn omzetverwachting voor heel 2024 naar boven bijgesteld.

7 minuten geleden
Airbus moet soms orders afslaan door grote vraag, zegt topman

FARNBOROUGH (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus moest soms bestellingen voor nieuwe toestellen weigeren door de grote vraag en de hoeveelheid openstaande orders. Dat heeft Airbus-topman Guillaume Faury gezegd op de grote luchtvaartshow in het Britse Farnborough die deze week wordt gehouden.

1 uur geleden
Spotify ziet winst, omzet en aantal abonnees groeien

STOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in het tweede kwartaal van dit jaar het aantal abonnees, de omzet en de winst zien stijgen, maakte het bedrijf bekend. Het concern behaalde een recordwinst van 266 miljoen euro, terwijl de omzet met een vijfde groeide tot 3,8 miljard euro.

1 uur geleden
Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.

1 uur geleden
Randstad Nederland bezorgd over aanhoudend krappe arbeidsmarkt

DIEMEN (ANP) - Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is "heel benieuwd" naar het regeringsprogramma dat het nieuwe kabinet naar verwachting in september presenteert, omdat hij zich zorgen maakt over de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens Tiel geeft het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet "niet veel richting" aan een oplossing daarvoor.

1 uur geleden
Onderzoek: 53.000 woningen door ombouw leegstaande kantoren

AMSTERDAM (ANP) - Het ombouwen van leegstaande kantoren kan zorgen voor wel 53.000 extra woningen in Nederland. Dat meldt datavastgoedbedrijf Matrixian in een onderzoek. Daarbij werd gekeken naar de leegstand van kantoorruimtes en bijbehorende bestemmingsplannen. Volgens Matrixian kan de transformatie van leegstaande kantoren dan ook helpen bij het oplossen van de woningnood.

2 uur geleden
Esprit begint faillissementsprocedure voor Nederlandse tak

AMSTERDAM (ANP) - Modemerk Esprit is een faillissementsprocedure begonnen voor zijn Nederlandse tak. Volgens een verklaring van het moederbedrijf Esprit Holdings beschikt het onderdeel niet over voldoende middelen om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Of de rond de dertig Nederlandse winkels, veelal franchisezaken, open kunnen blijven, is niet duidelijk. De Nederlandse webshop van Esprit is nog in de lucht.

2 uur geleden