Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla levert eerste elektrische truck af

Tesla levert eerste elektrische truck af

AUSTIN (ANP) - Autofabrikant Tesla levert donderdag zijn eerste elektrische vrachtwagen af. De Semi wordt later op donderdag tijdens een speciaal evenement in de Amerikaanse staat Nevada onthuld. Het was eigenlijk de bedoeling dat de truck al in 2019 de weg op zou gaan, maar door batterijproblemen werd de onthulling uitgesteld.

Met de lancering stort Tesla zich voor het eerste op de markt voor elektrische vrachtwagens. Dat gebeurt op het moment dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden een belastingvoordeel van 40.000 dollar wil aanbieden voor schone bedrijfsvoertuigen. De vraag in de markt is ook in hoeverre de accu's van de elektrische vrachtwagens zich houden als die langere afstanden moeten rijden met zware ladingen.

In 2017 zei Tesla dat de Semi een bereik van ruim 800 kilometer zou hebben met een prijskaartje van 180.000 dollar. De topman van Tesla heeft er evenwel een handje van zaken te optimistisch in te schatten. Musk beloofde bijvoorbeeld eerder dat de Model 3 van Tesla een prijs van 35.000 dollar zou hebben. Het basismodel kost nu 47.000 dollar.

Robyn Denholm, voorzitter van Tesla, zei onlangs dat de automaker dit jaar misschien honderd Semi's zal maken. Musk kondigde begin oktober de start van de productie van de truck aan. Voedsel- en drankgigant PepsiCo krijgt de eerste geleverd.

Meer uit Financieel

Aandacht voor resultaten Galapagos op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Galapagos. Het biotechnologiebedrijf stelt het jaar 2023 te hebben afgesloten met een goede kaspositie van 3,7 miljard euro. Dankzij de verkoop van Jyseleca kwam de nettowinst afgelopen jaar uit op bijna 212 miljoen euro, tegen een verlies van 218 miljoen euro in 2022. Galapagos liet eerder al weten de activiteiten van ontstekingsremmer Jyseleca over te dragen aan het Italiaanse Alfasigma.

14 minuten geleden
Huurdersorganisaties roepen op tot lagere maximale huurverhoging

ROTTERDAM (ANP) - Volgens huurdersorganisaties moet de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen omlaag, omdat huurders steeds meer moeite hebben om rond te komen. Daartoe roept onder meer het Landelijk Huurders Platform (LHP) vrijdag op in een paginagrote advertentie in het AD. De maximale huurverhoging zou omlaag moeten van 5,3 naar 3,2 procent.

26 minuten geleden
Geldautomaten vaker buiten gebruik dan afgesproken

WEESP (ANP) - Geldautomaten kampen vaker met een storing of zijn om een andere reden buiten gebruik dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was het vorig jaar bij een op de 25 automaten niet mogelijk om geld op te nemen, terwijl dat volgens de norm die banken hebben afgesproken slechts bij een op de veertig automaten het geval mag zijn. Ook het storten van geld was te vaak niet mogelijk door een defecte automaat.

46 minuten geleden
Verzekeringspremies vrachtschepen Rode Zee schieten omhoog

PARIJS (ANP/AFP) - De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

46 minuten geleden
Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

10 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

10 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

10 uur geleden