Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla hoger op Wall Street na nieuws megaorder door Hertz

Tesla hoger op Wall Street na nieuws megaorder door Hertz

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine plussen begonnen aan de nieuwe handelsweek. Die staat vooral in het teken van de kwartaalcijfers van de grote technologiebedrijven Apple, Amazon, Microsoft en Google-moeder Alphabet. Facebook komt nabeurs met resultaten. Tesla was een flinke winnaar na het nieuws dat autoverhuurbedrijf Hertz een bestelling zou hebben geplaatst voor 100.000 elektrische auto's bij de autobouwer.

Tesla stond na enkele minuten handel ruim 5 procent in de plus. Bronnen zeiden tegen persbureau Bloomberg dat de bestelling neerkomt op 4,2 miljard dollar aan omzet voor Tesla. Daarnaast verhoogde Tesla de prijzen voor zijn Model X en Model S en schroefde zakenbank Morgan Stanley het koersdoel voor het autobedrijf op.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een fractie hoger op 35.678 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 0,1 procent tot 4550 punten en de techbeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 15.161 punten.

Facebook

Facebook ging in aanloop naar de kwartaalpublicatie 0,9 procent omlaag. De laatste tijd kwam Facebook in het nieuws nadat een klokkenluidster een reeks interne documenten naar buiten had gebracht. Het socialemediabedrijf zou weinig doen tegen nepnieuws en complottheorieën.

Pinterest was een opvallende daler met een koersverlies van 13 procent. Betalingsbedrijf PayPal streeft "op dit moment" geen overname na van het digitaal prikbord voor afbeeldingen. Bloomberg meldde onlangs op basis van ingewijden dat de bedrijven gesprekken zouden voeren over een mogelijke samenvoeging. PayPal won juist 4,8 procent.

Kimberly-Clark

Aan het cijferfront gaat de aandacht uit naar onder meer Kimberly-Clark, de producent van Huggies en Kleenex. Het bedrijf verlaagde opnieuw zijn winstverwachting voor het gehele jaar en daalde 5 procent. Ook Burger King-moederbedrijf Restaurant Brands International (min 3,3 procent) en liftenproducent Otis Worldwide (min 3,4 procent) kwamen met cijfers.

De oliebedrijven Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips profiteerden van de verder stijgende olieprijzen met plussen tot 1,6 procent. Oliedienstverleners als Halliburton, Schlumberger en Transocean werden tot 2,1 procent hoger gezet. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,7 procent tot 85,14 dollar. Dat is de hoogste prijs sinds 2014. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 86,49 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

1 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

5 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

5 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

6 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

7 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

7 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

7 uur geleden