Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla fors omlaag op positief gestemd Wall Street

Tesla fors omlaag op positief gestemd Wall Street

NEW YORK (ANP) - Tesla is maandag haast 9 procent van zijn waarde kwijtgeraakt op Wall Street. Beleggers reageerden op tegenvallende leveringen van elektrische auto's in het derde kwartaal. De beurzen in New York waren in algemene zin juist positief gestemd en alle grote beursgraadmeters stegen hard, daarbij voortgestuwd door de hogere prijzen voor olie en metalen.

Tesla leverde afgelopen kwartaal 343.830 auto's af. Dat betekende een nieuw record, maar analisten rekenden in doorsnee op 358.000 auto's. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen te maken met uitdagingen in de transportcapaciteit. De kwartaalleveringen zijn een belangrijke graadmeter voor Tesla. Topman Elon Musk trok verder de aandacht door op Twitter met een vredesplan voor de oorlog in Oekraïne te komen waarbij Rusland de Krim zou behouden, wat hem op veel kritiek kwam te staan.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 2,7 procent op 29.490,89. De breed samengestelde S&P 500 steeg 2,6 procent tot 3678,43 punten en techbeurs Nasdaq werd 2,3 procent hoger gezet op 10.815,43 punten.

OPEC+

Olie werd flink duurder na berichten dat oliealliantie OPEC+ de productie flink wil verlagen. Daarmee willen de betrokken landen de prijzen stutten en dat werkte direct. Een vat Amerikaanse olie werd 4,6 procent meer waard op 83,15 dollar. Brentolie kostte 4 procent meer op 88,57 dollar per vat. Oliemaatschappijen als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips wonnen tot 7,5 procent. Oliedienstverleners Baker Hughes, Schlumberger en Halliburton gingen tot ruim 7 procent vooruit.

Norwegian Cruise Lines steeg 0,4 procent. Het cruisebedrijf maakte bekend deze week al zijn coronamaatregelen te beëindigen. Dat betekent dat ook ongevaccineerde reizigers weer met de cruisemaatschappij mee kunnen.

Peloton

Fitnessapparatenmaker Peloton Interactive werd haast 8 procent hoger gezet. Dat bedrijf sloot een deal met hotelketen Hilton om zijn apparaten te gaan leveren aan die keten. De 5400 Hilton-hotels in de Verenigde Staten krijgen hometrainers en loopbanden van Peloton.

Biotechnoloog Myovant Sciences was een opvallende stijger met een koerssprong van ruim 36 procent. De Japanse grootaandeelhouder Sumitovant Biopharma heeft een bod gedaan om heel Myovant over te nemen, maar dat werd verworpen. Volgens Myovant is dat bod veel te laag en wordt het bedrijf daarmee ondergewaardeerd.

De euro was 0,9824 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen was dat nog 0,9822 dollar.

Meer uit Financieel

Staking personeel Eiffeltoren gaat vierde dag in

PARIJS (ANP/DPA) - De staking van het personeel van de Eiffeltoren gaat zijn vierde dag in. Tientallen werknemers voeren sinds maandag actie omdat ze vinden dat het stadsbestuur van Parijs de toeristische attractie verwaarloost.

8 minuten geleden
Volkswagen roept in VS 261.000 auto's terug om defect brandstofpomp

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Volkswagen moet in de Verenigde Staten meer dan 261.000 auto's terugroepen door problemen met de pomp in de brandstoftank, maakte de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bekend.

22 minuten geleden
KLM schrapt donderdag 64 vluchten Schiphol door storm Louis

SCHIPHOL (ANP) - KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

53 minuten geleden
Turkse centrale bank houdt rentepauze onder nieuwe baas

ANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Turkse centrale bank heeft het rentetarief in het land onveranderd gelaten op 45 procent. Het is de eerste rentepauze na acht verhogingen op rij. Het is ook het eerste rentebesluit onder Fatih Karahan, de nieuwe president van de centrale bank. Begin deze maand diende zijn voorgangster Hafize Gaye Erkan haar ontslag in als hoogste baas van de centrale bank.

1 uur geleden
Zalando moet misleidende duurzaamheidsclaims van site halen

DEN HAAG (ANP) - De Duitse webwinkel Zalando moet "misleidende duurzaamheidsclaims" van zijn website halen. "Consumenten hebben hoge verwachtingen bij het gebruik van algemene claims als 'duurzaam'. Bedrijven mogen zich niet groener voordoen dan ze zijn", meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

1 uur geleden
AI-model Google maakt tijdelijk geen afbeeldingen met mensen

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google laat gebruikers van zijn AI-model Gemini tijdelijk geen beelden maken waar mensen op staan, meldt het techconcern op X. De toepassing zou volgens Google sommige historische afbeeldingen onjuist genereren. Het concern zegt te werken aan het oplossen van het probleem en pauzeert daarom de functie.

1 uur geleden
Huishoudens verbruikten dit jaar kwart minder gas door zacht weer

EINDHOVEN (ANP) - Huishoudens hebben dit jaar al ruim een kwart minder aardgas verbruikt door de ongewoon hoge temperaturen, vergeleken met voorgaande jaren. Als het zachte weer aanhoudt, kan de besparing volgens consumentencollectief UnitedConsumers deze winter oplopen tot bijna 200 euro.

1 uur geleden