Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla flink onderuit op roodgekleurd Wall Street

Tesla flink onderuit op roodgekleurd Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verlies gesloten. De producent van elektrische auto's Tesla was een opvallende daler na berichten dat topman Elon Musk wel 10 procent van de banen wil schrappen bij het bedrijf. Daarnaast ging de aandacht van beleggers op Wall Street uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Daaruit bleek dat er in mei een stuk meer banen bij kwamen dan voorzien. Het rapport kan van invloed zijn op de beslissing van de centralebankenkoepel Federal Reserve om de rentes sterker te verhogen.

De Dow-Jonesindex eindigde met een min van 1,1 procent op 32.899,70 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 1,6 procent omlaag tot 4108,54 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,5 procent tot 12.012,73 punten.

Tesla leverde meer dan 9 procent in. Musk zou in een e-mail naar andere leidinggevenden van Tesla hebben gezegd af te willen van een tiende van het personeel. Musk zegt een slecht gevoel te hebben over de economie, wat ingrijpen in het personeelsbestand moet rechtvaardigen. Bij het autoconcern werken wereldwijd ongeveer 110.000 mensen. Ook andere in New York genoteerde producenten van elektrische auto's gingen onderuit. Nikola en Rivian daalden tot 8 procent.

Banengroei

De banengroei in mei in de Verenigde Staten viel met 390.000 arbeidsplaatsen veel hoger uit dan verwacht. Op de markten wordt er nog altijd rekening mee gehouden dat de Fed de rente in zowel juni als juli verder verhoogt, ondanks de impact die de rentestappen zouden kunnen hebben op de economische groei.

Twitter steeg 0,6 procent. De overname van het socialmediabedrijf door miljardair Musk is weer wat dichterbij gekomen. Een wachttijd van dertig dagen is verstreken en dat was een voorwaarde voor het sluiten van de deal ter waarde van 44 miljard dollar.

Okta

De maker van authenticatie- en autorisatiediensten Okta klom 5 procent, dankzij goede kwartaalcijfers. Webwinkel Amazon zakte 2,5 procent. Dave Clark, het hoofd van de wereldwijde consumentenactiviteiten van Amazon, gaat per 1 juli vertrekken. Clark heeft 23 jaar bij Amazon gewerkt.

De euro was 1,0721 dollar waard, net als bij het slot van de beurshandel in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent duurder op 120,41 dollar. Brentolie klom 3,2 procent naar 121,36 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

2 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geƫindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

12 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariƫrs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

13 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

14 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

14 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

16 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

18 uur geleden