Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla flink omhoog op Wall Street na mijlpaal in China

Tesla flink omhoog op Wall Street na mijlpaal in China

NEW YORK (ANP) - Tesla was maandag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers reageerden enthousiast op een mijlpaal van de fabrikant van elektrische auto's met zijn fabriek in Shanghai. Verder ging de aandacht op de aandelenmarkt in New York vooral naar olieproducenten. Die gingen onderuit na een stevige daling van de olieprijzen.

Tesla won meer dan 3 procent. In Shanghai rolden al 1 miljoen auto's van de band sinds de productie eind 2019 begon, meldde Tesla-topman Elon Musk via Twitter. In totaal heeft Tesla al meer dan 3 miljoen auto's gebouwd, voegde Musk daaraan toe. De fabriek in Shanghai was de eerste van Tesla buiten de Verenigde Staten. Inmiddels heeft het Amerikaanse bedrijf ook een fabriek in Duitsland.

Olieconcerns als ExxonMobil, Chevron, Marathon Oil en Occidental Petroleum zakten juist tot meer dan 2 procent, terwijl Amerikaanse olie en Brentolie rond de 3,5 procent zakten. De lagere olieprijzen hangen samen met tegenvallende economische cijfers uit China. Beleggers vrezen daardoor dat China minder olie zal afnemen. Ook zou het aanbod van olie kunnen toenemen als Iran en de Verenigde Staten akkoord gaan met het voorstel van de Europese Unie om het atoomakkoord uit 2015 nieuw leven in te blazen. De sancties op de Iraanse olie-export zouden daarmee komen te vervallen.

Inflatiecijfers

De belangrijkste graadmeters op Wall Street gingen licht vooruit na de recente sterke opmars die volgde op meevallende Amerikaanse inflatiecijfers. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 33.912,44 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 4297,14 punten en techgraadmeter Nasdaq kreeg er 0,6 procent bij op 13.128,05 punten.

Uber bleef vrijwel vlak nadat het technologiebedrijf bekendmaakte zijn prijzen in het Verenigd Koninkrijk met circa 5 procent te verhogen. Het idee achter de stap is dat Uber-chauffeurs dan meer kunnen verdienen. Het bedrijf achter de bekende taxi-app hoopt zo meer Britse chauffeurs te trekken, iets wat heel lastig is door de grote krapte op de arbeidsmarkt.

JPMorgan Chase

Ook de koers van JPMorgan Chase en Bank of America kwam amper in beweging. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, zouden de banken weer bereid zijn om voor klanten te handelen in Russische obligaties. De financiƫle concerns zelf weigerden te reageren.

De euro was 1,0161 dollar waard, tegen 1,0192 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

53 minuten geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

1 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

2 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

2 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

2 uur geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

2 uur geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

3 uur geleden