Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla doet uiterste inspanning bij opening 'gigafabriek' Berlijn

Tesla doet uiterste inspanning bij opening 'gigafabriek' Berlijn

BERLIJN (ANP/AFP) - Tesla doet bij de opening van zijn omstreden nieuwe 'gigafabriek' nabij Berlijn, de eerste productielocatie in Europa, een uiterste inspanning om tegenstanders van de fabriek alsnog mee te krijgen. Het fabrieksterrein is zaterdag omgebouwd tot festivalterrein met een reuzenrad, muziek, foodtrucks en een optreden van Tesla-baas Elon Musk. Bij de opening worden duizenden bezoekers verwacht. Mensen uit de nabije omgeving kregen voorrang op de gastenlijst.

Tesla begon in 2019 met de bouw op de locatie in Grünheide nadat door een speciale procedure voorlopige goedkeuring had gekregen voor de realisatie ervan. Maar de lokale autoriteiten zijn nog steeds bezig met het evalueren van de milieueffecten van de fabriek, ondanks het feit dat de bouw zo goed als klaar is.

De speciale behandeling van het bedrijf wekte de woede op van sommige omwonenden, die zich zorgen maken over de gevolgen die de fabriek zou kunnen hebben voor de watervoorziening en de biodiversiteit. Tegenstanders van de fabriek probeerden op allerlei manieren de bouw tegen te houden. Ze stuurden brieven, protesteerden en stapten zelfs naar de rechter, omdat ze vinden dat voor Tesla dezelfde regels zouden moeten gelden als voor andere bedrijven.

Vorig jaar werden de werkzaamheden op het Tesla-terrein tijdelijk stilgelegd. Dat gebeurde via een gerechtelijk bevel om de nabijgelegen natuurlijke habitat van bedreigde hagedissen- en slangensoorten te beschermen.

Op 14 oktober wordt een bewonersraadpleging, onderdeel van het goedkeuringsproces, afgesloten. Zolang het onderzoek niet is afgerond, kan geen definitieve goedkeuring worden gegeven en mag de productie in de fabriek niet beginnen.

De fabriek moet straks jaarlijks 500.000 Tesla's produceren. Op hetzelfde perceel wil Tesla ook een nieuwe accufabriek realiseren. Ook komt op het terrein de grootste spuitgietmachine. De op maat gemaakte apparatuur moet Tesla in staat stellen de productiekosten aanzienlijk te verlagen.

Als de fabriek niet wordt goedgekeurd, zal de autofabrikant genoodzaakt zijn de hele fabriek op eigen kosten te ontmantelen. Maar gelet op de politieke steun, lijkt dat scenario niet realistisch. De verwachting is dat de fabriek eind dit jaar operationeel is.

Meer uit Financieel

Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

1 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

3 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

5 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

6 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

7 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

8 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

9 uur geleden