Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tesla-baas Elon Musk zet cryptobedrijven lager op Wall Street

Tesla-baas Elon Musk zet cryptobedrijven lager op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk heeft niet alleen de koers van de bitcoin flink doen kelderen, cryptobedrijven op Wall Street leverden donderdag ook aan beurswaarde in. De bekende ondernemer noemde het energieverbruik voor het minen van de digitale munt krankzinnig. Ook de mogelijkheid om met bitcoins een auto van Tesla aan te schaffen is geschrapt.

Beleggers zetten Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale valuta's, daarop ongeveer 2 procent lager. Branchegenoten als Marathon Digital, Riot Blockchain en MicroStrategy gingen in de eerste handelsminuten tot bijna 4 procent omlaag. De waarde van de bitcoin zakte al meer dan een tiende tot zo'n 50.000 dollar. Alleen het aandeel van Tesla zelf lijkt door alle ophef niet echt geraakt. De fabrikant van elektrische auto's kreeg er op de beurzen in New York een kleine 2 procent bij.

De Amerikaanse beurzen gingen over de gehele linie omhoog na cijfers over het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten. Die pakten beter uit dan economen in doorsnee hadden verwacht. De vraag naar werknemers bij Amerikaanse bedrijven neemt toe nu het openbare leven in de VS steeds meer van het slot kan door vorderingen met de vaccinatiecampagnes. De Dow-Jonesindex steeg 0,6 procent tot 33.785 punten. De brede S&P 500 noteerde kort na de openingsbel 0,8 procent in de plus op 4096 punten en techbeurs Nasdaq ging 1,3 procent omhoog tot 13.201 punten.

Boeing

Verder was er aandacht voor Boeing, dat bijna 2 procent won. De vliegtuigfabrikant heeft speciale servicebulletins uitgegeven voor zijn probleemtoestel 737 MAX. Daarin staan instructies voor het repareren van elektronische problemen die tientallen nieuwe toestellen al meer dan een maand aan de grond houden. Sommige componenten in de cockpit van de vliegtuigen zijn niet goed geaard. Het gaat om een belangrijke stap voor het oplossen van het euvel.

Het Chinese webwinkelconcern Alibaba (min 2,7 procent) heeft voor het eerst sinds 2012 een kwartaal met nettoverlies afgesloten. De in New York genoteerde onderneming kampte namelijk met een miljardenboete die werd opgelegd door de Chinese autoriteiten voor monopoliepraktijken.

Google

Ook Google weet door een boete de aandacht op zich gericht. Het techconcern heeft in Italië een boete van meer dan 100 miljoen euro gekregen vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens de Italiaanse karteltoezichthouder sloot Google een rivaliserende app voor diensten bij het opladen van elektrische auto's uit. Beleggers lieten zich niet afschrikken door de geldstraf en het aandeel van moederbedrijf Alphabet ging in de vroege handel ruim 1 procent omhoog.

De euro was 1,2088 dollar waard, tegenover 1,2071 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde dik 3 procent tot 63,99 dollar. Brentolie kostte bijna 3 procent minder op 67,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

1 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

2 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

2 uur geleden
Berlijn en Parijs 'voor 90 procent eens' over begrotingsregels

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Frankrijk zijn het naar eigen zeggen grotendeels eens over nieuwe Europese regels voor het begrotingstekort en de staatsschuld van EU-landen. Over 90 procent zouden de twee EU-zwaargewichten, die doorgaans de traditionele kampen in de onderhandelingen vertegenwoordigen, inmiddels hetzelfde denken.

3 uur geleden
Rechter: staking Zweeds postbedrijf tegen Tesla mag doorgaan

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto's.

4 uur geleden
Fabrikant elektrische auto's Rivian stijgt op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met plussen aan een nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers lijken voorzichtig positief in afwachting van het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt. De fabrikant van elektrische pick-uptrucks Rivian was een van de winnaars op Wall Street na een positief analistenrapport.

4 uur geleden
Veranderende regels in 2025 zorgen voor run op bestelbussen

AMSTERDAM (ANP) - Verkopers van bestelwagens doen volgend jaar waarschijnlijk goede zaken. Brancheverenigingen RAI Vereniging en BOVAG voorspellen dat er 78.000 bestelwagens worden verkocht, duizenden meer dan dit jaar.

5 uur geleden