Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terugtrekking troepen VS uit Duitsland 'gaat hele NAVO aan’

Terugtrekking troepen VS uit Duitsland 'gaat hele NAVO aan’

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse besluit om 9500 van de 34.500 VS-militairen terug te trekken uit Duitsland is relevant voor de hele NAVO en staat daarom deze week op de agenda van overleg van de defensieministers van de lidstaten. NAVO-topman Jens Stoltenberg zei dat dinsdag. Hij heeft de kwestie besproken met de Amerikaanse president Trump en de Duitse defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer.

Stoltenberg wees op het belang van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa en de commandocentra en militaire bases van de VS in Duitsland. Hij benadrukte dat de Amerikanen de laatste jaren met meer troepen actief zijn in Europa, met name in het oosten.

De Amerikanen hebben nog niet aangegeven hoe en wanneer zij hun troepen uit Duitsland weghalen, aldus de Noorse NAVO-baas. Hun aanwezigheid daar is belangrijk voor Europa maar ook goed voor de VS, zei hij. Dat de Amerikanen aanpassingen doorvoeren is niets nieuws, voegde hij daaraan toe. De stationering van de Amerikanen in Duitsland is een afspraak tussen beide staten, maar volgens hem belangrijk voor de hele alliantie.

Kritiek

Kramp-Karrenbauer reageerde dinsdagavond op het plan van Trump. "De NAVO is geen handelsorganisatie en veiligheid is geen handelswaar."

Trump heeft al langer kritiek op de in zijn ogen te lage defensie-uitgaven van Duitsland. Stoltenberg herhaalde dat bondgenoten meer zijn gaan uitgeven. De doelstelling om in 2024 2 procent van het nationaal inkomen uit te geven aan defensie zal niet door alle NAVO-landen worden gehaald, werd eerder al duidelijk.

Meer uit Buitenland

NAVO-troepen mogelijk al in Zweden voor toetreding tot alliantie

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Zweden staat toe dat de NAVO troepen en materieel in het land stationeren, terwijl het zelf nog geen lid is van de alliantie. Het besluit is een "duidelijk signaal" naar Rusland en versterkt de Zweedse verdediging, aldus premier Ulf Kristersson en defensieminister Pal Jonson in een opiniestuk in de krant Dagens Nyheter.

14 minuten geleden
Dader steekpartij Annecy psychiatrisch onderzocht

ANNECY (ANP/AFP) - De Syrische vluchteling die donderdag in de Franse stad Annecy op een kinderspeelplaats met een mes onder anderen peuters aanviel, wordt psychiatrisch onderzocht. Zo wordt onder meer geprobeerd te achterhalen wat de man bewoog. De Franse autoriteiten denken niet aan een terroristisch motief en de man was niet onder invloed van alcohol of drugs.

2 uur geleden
Republikeinse voorzitter: aanklacht Trump donkere dag voor VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft donderdag op Twitter laten weten dat hij de aanklacht tegen voormalig president Donald Trump "een donkere dag" vindt voor de Verenigde Staten.

5 uur geleden
Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

8 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

13 uur geleden
EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

13 uur geleden
VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring", volgens Sunak een "actieplan voor de toekomst van onze samenwerking". De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

13 uur geleden