Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terugroepacties voor auto's niet langer vrijblijvend

Terugroepacties voor auto's niet langer vrijblijvend

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat terugroepacties van autofabrikanten niet langer vrijblijvend zijn. Bezitters van voertuigen met een mogelijk mankement dat door de fabrikant kan worden verholpen, mogen daar straks niet meer zonder aanpassingen mee rond blijven rijden. Dat meldt minister Stientje van Veldhoven (Milieu) aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de maatregel is de fraude met de emissiegegevens van dieselauto's die ruim vier jaar geleden aan het licht kwam. Autobouwer Volkswagen bleek dieselmotoren te hebben voorgeprogrammeerd om in laboratoriumtests veel minder stikstofoxiden uit te stoten dan bij normaal gebruik op de weg. Zo konden modellen worden toegelaten op de weg terwijl zij niet voldeden aan milieunormen.

Meerdere fabrikanten bleken zich schuldig te maken aan deze praktijken en kregen opdracht tot herstelmaatregelen. Voor autobezitters is het evenwel niet verplicht om hun auto daadwerkelijk naar de garage te brengen. Veel mensen laten dat dan ook na en dat vindt Van Veldhoven onaanvaardbaar. Zij wil in het uiterste geval auto's die niet aan milieu- of veiligheidseisen voldoen van de weg kunnen halen.

Sjoemelsoftware

De minister meldt verder dat van twee modellen, de Suzuki Vitara en de Jeep Grand Cherokee, definitief is komen vast te staan dat sjoemelsoftware is gebruikt om te verbloemen hoe vervuilend ze zijn. De wegverkeersdienst RDW stelde in 2017 al vast dat met de betreffende modellen mogelijk iets niet in orde was, aanvullend onderzoek heeft dat bevestigd.

Van Veldhoven heeft met de RDW maatregelen afgesproken om ervoor te zorgen dat de voertuigen alsnog gaan voldoen aan de toelatingseisen. Het is daarbij niet gezegd dat een software-update voldoende is; mogelijk moet er ook fysiek aan de wagens worden gesleuteld. De kosten zijn voor rekening van de fabrikant.

Mogeljk onderzoek in Italië

Omdat de RDW de instantie is die voor de hele EU de typegoedkeuring heeft verleend, geldt de terugroepactie Europabreed. Ook in Italië wordt mogelijk onderzoek gedaan. De motoren van beide auto's zijn namelijk van de hand van Fiat, dat dezelfde motoren ook heeft gebruikt voor eigen modellen die door een Italiaanse toezichthouder zijn goedgekeurd.

De minister gaat ervan uit dat ook de autofabrikanten zullen meewerken. Anders trekt de RDW de EU-typegoedkeuring van de betreffende modellen in.

Meer uit Binnenland

Kampen lost het eerste carbidschot van 2023

KAMPEN (ANP) - Kampen lost vrijdagmiddag het eerste carbidschot van 2023. Aan het einde van het eerste nationale Carbidcongres wordt op het plein voor het stadhuis van de Overijsselse plaats een demonstratie gegeven van melkbusschieten, zoals het carbidschieten in Kampen heet. Knallen met carbid is met name in het noorden en oosten van het land een vaste traditie op oudjaarsdag.

37 minuten geleden
Hoger beroep liquidatieproces Eris van start

SCHIPHOL (ANP) - In het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, begint vrijdag de inhoudelijke behandeling in hoger beroep. De strafzaak gaat over vijf moorden en meerdere pogingen daartoe. Er staan negentien verdachten terecht, van wie er vier eerder door de rechtbank zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

39 minuten geleden
Rechter beslist over strengere controles op visserij

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht beslist vrijdag of de overheid strengere controles op de Nederlandse visserij moet uitvoeren. De zaak is aangespannen door een groep kleinschalige vissers en milieuorganisatie ClientEarth. Zij vinden dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tekortschiet in het controleren van de hoeveelheden vis die aan land worden gebracht.

44 minuten geleden
Kiesraad stelt uitslag van Kamerverkiezingen vast

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad stelt vrijdag officieel de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week vast. Alle gemeenten hebben de stemmen geteld en de uitkomsten doorgegeven, en in tientallen gemeenten zijn de afgelopen dagen hertellingen geweest.

1 uur geleden
Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

HILVERSUM (ANP) - Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

1 uur geleden
Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

6 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

7 uur geleden