Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terugroepacties voor auto's niet langer vrijblijvend

Terugroepacties voor auto's niet langer vrijblijvend

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat terugroepacties van autofabrikanten niet langer vrijblijvend zijn. Bezitters van voertuigen met een mogelijk mankement dat door de fabrikant kan worden verholpen, mogen daar straks niet meer zonder aanpassingen mee rond blijven rijden. Dat meldt minister Stientje van Veldhoven (Milieu) aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de maatregel is de fraude met de emissiegegevens van dieselauto's die ruim vier jaar geleden aan het licht kwam. Autobouwer Volkswagen bleek dieselmotoren te hebben voorgeprogrammeerd om in laboratoriumtests veel minder stikstofoxiden uit te stoten dan bij normaal gebruik op de weg. Zo konden modellen worden toegelaten op de weg terwijl zij niet voldeden aan milieunormen.

Meerdere fabrikanten bleken zich schuldig te maken aan deze praktijken en kregen opdracht tot herstelmaatregelen. Voor autobezitters is het evenwel niet verplicht om hun auto daadwerkelijk naar de garage te brengen. Veel mensen laten dat dan ook na en dat vindt Van Veldhoven onaanvaardbaar. Zij wil in het uiterste geval auto's die niet aan milieu- of veiligheidseisen voldoen van de weg kunnen halen.

Sjoemelsoftware

De minister meldt verder dat van twee modellen, de Suzuki Vitara en de Jeep Grand Cherokee, definitief is komen vast te staan dat sjoemelsoftware is gebruikt om te verbloemen hoe vervuilend ze zijn. De wegverkeersdienst RDW stelde in 2017 al vast dat met de betreffende modellen mogelijk iets niet in orde was, aanvullend onderzoek heeft dat bevestigd.

Van Veldhoven heeft met de RDW maatregelen afgesproken om ervoor te zorgen dat de voertuigen alsnog gaan voldoen aan de toelatingseisen. Het is daarbij niet gezegd dat een software-update voldoende is; mogelijk moet er ook fysiek aan de wagens worden gesleuteld. De kosten zijn voor rekening van de fabrikant.

Mogeljk onderzoek in Italië

Omdat de RDW de instantie is die voor de hele EU de typegoedkeuring heeft verleend, geldt de terugroepactie Europabreed. Ook in Italië wordt mogelijk onderzoek gedaan. De motoren van beide auto's zijn namelijk van de hand van Fiat, dat dezelfde motoren ook heeft gebruikt voor eigen modellen die door een Italiaanse toezichthouder zijn goedgekeurd.

De minister gaat ervan uit dat ook de autofabrikanten zullen meewerken. Anders trekt de RDW de EU-typegoedkeuring van de betreffende modellen in.

Meer uit Binnenland

Schade aan verzorgingshuis voor Nederlanders in Israël

TEL AVIV (ANP) - Bij een inslag, mogelijk door brokstukken van een neergehaalde drone, is er schade ontstaan aan het verzorgingshuis Beth Juliana in de Israëlische kustplaats Herzliya. Dat gebeurde rond 22.00 uur lokale tijd. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een medewerker aan persbureau ANP.

5 uur geleden
'Harde knal' bij opvang Ugchelen waar onlangs explosief afging

UGCHELEN (ANP) - Bij de nog leegstaande crisisnoodopvang in Ugchelen is vrijdagavond een "heel harde knal" geweest. De ontploffing gebeurde op het gazon bij de gymzaal van de voormalige Bouwhofschool, meldt een woordvoerster van de gemeente na berichtgeving van De Stentor. Volgens de krant ging het om vuurwerk. Er is geen schade.

7 uur geleden
LTO: nieuwe variant blauwtong voelt of we weer terug zijn bij af

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert "geschokt" op het bericht dat een nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland is opgedoken. "De schapenhouderij en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af", zegt vicevoorzitter Dirk Bruins van de boerenorganisatie.

12 uur geleden
Nieuw type blauwtong in Nederland, nog geen vaccin beschikbaar

DEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.

13 uur geleden
Arnold Karskens ontslagen bij Ongehoord Nederland

HILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens is ontslagen als bestuursvoorzitter en lid van het bestuur bij omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van toezicht (rvt) van ON! vrijdag gemeld.

17 uur geleden
Armoedefonds: hulporganisaties krijgen weer meer hulpvragen

ROSMALEN (ANP) - Lokale armoedehulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen van mensen. Uit een enquête van het Armoedefonds onder 480 lokale organisaties komt naar voren dat de helft verwacht dat het de komende tijd nog drukker gaat worden.

19 uur geleden
Waterschappen pleiten bij Rijk voor landelijk PFAS-verbod in 2026

DEN HAAG (ANP) - Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

22 uur geleden