Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terugloop pinautomaten al jaren gaande

Terugloop pinautomaten al jaren gaande

DEN HAAG (ANP) - De pinautomaat staat onder druk. ABN AMRO besloot vorige week 470 pinautomaten op te heffen vanwege de vele plofkraken. In de nacht van zondag op maandag werden twee automaten van de Rabobank gekraakt. Het aantal bankautomaten loopt al jaren terug, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Eind september kon op bijna 8000 locaties geld worden gepind, inclusief zo’n 1300 bankkantoren. Vijf jaar geleden waren het er nog bijna 11.000. Contant betalen in zijn algemeenheid is al jaren op zijn retour. In 2015 betaalden Nederlanders voor het eerst vaker met de pinpas dan cash. Sindsdien is het verschil alleen maar groter geworden. Vorig jaar werd 4,3 miljoen keer met de pinpas betaald en 2,5 miljard keer met contant geld.

Het is al langer zo dat met de pinpas grotere bedragen worden betaald. Vorig jaar betaalden Nederlanders aan de kassa 108 miljard euro met de pinpas, ruim drie keer meer dan ze contant betaalden.

Cash

Vooral pubers en ouderen vanaf 65 jaar betalen nog veel met euromunten en biljetten. Zij doen dat in ongeveer de helft van de gevallen. Jongvolwassenen van onder de 35 doen dit ongeveer een kwart van de keren. Laagopgeleiden betalen het meest met cash en laagopgeleiden het minst. Maar bij al deze groepen wint pinnen aan populariteit.

Contant betalen is het minst gebruikelijk bij tankstations en het meest bij straatverkopers. Boodschappen in de supermarkt worden een op de drie keer afgerekend met cash.

Ondanks de almaar stijgende populariteit van pinnen, kan er nog bijna overal contant worden afgerekend. Het leeuwendeel van de winkeliers wil dat ook zo houden, blijkt uit een enquête van DNB.

Meer uit Financieel

Zorgverzekeraar United Health stijgt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - United Health behoorde dinsdag tot de grote winnaars op de beurzen in New York. De grote zorgverzekeraar, die in februari werd getroffen door een cyberaanval, presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De totale kosten van die aanval zullen naar verwachting dit jaar zo'n 1,6 miljard dollar bedragen, maar het bedrijf handhaafde zijn vooruitzichten voor het hele jaar. Het aandeel steeg 6,4 procent.

23 minuten geleden
IMF somberder over economische groei in eurozone

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is somberder geworden over de groei van de economie in de eurozone. Dat komt onder meer door Duitsland. In de grootste economie van de eurozone staat het sentiment van consumenten nu al geruime tijd onder druk.

1 uur geleden
VN-mensenrechtenkantoor: Israël beperkt nog steeds hulp aan Gaza

GENÈVE (ANP/RTR) - Israël gaat door met de "onwettige" beperkingen op de humanitaire hulpverlening voor de Gazastrook, stelt het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties. Israël en de Verenigde Staten beweren dat de omvang van de goederenstroom is toegenomen, maar volgens VN-agentschappen is dit niet voldoende.

1 uur geleden
Economie Israël harder gekrompen dan eerder gedacht door oorlog

TEL AVIV (ANP/RTR) - De economie van Israël is in het vierde kwartaal van vorig jaar nog harder gekrompen dan eerder gedacht als gevolg van de oorlog met Hamas. Dat meldt het Israëlische statistiekbureau in een nieuwe raming.

2 uur geleden
FNV waarschuwt voor meer stakingen bij grote wasserijen

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor meer stakingen bij industriële wasserijen deze week. De reden is dat textielverzorgingsbedrijven "nog altijd niet meewerken aan een goede cao" voor de duizenden medewerkers in de sector, stelt de vakbond.

2 uur geleden
Loonstijging pakt in nieuwe cao-afspraken minder hoog uit

DEN HAAG (ANP) - De lonen gaan niet meer zo hard omhoog in nieuwe cao-afspraken. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, meldt dat de loonafspraken in maart gemiddeld 5,3 procent bedroegen.

2 uur geleden
Eindhoven Airport rekent op grote drukte in meivakantie

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport rekent op flinke drukte met vakantiegangers in de meivakantie. Volgens de luchthaven worden dagelijks tussen de 20.000 en 24.000 vertrekkende en aankomende passagiers verwacht. De drukste dagen zijn dan de vrijdag, zondag en maandag.

3 uur geleden