Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terugkeer van gevangene in samenleving staat onder druk

Terugkeer van gevangene in samenleving staat onder druk

DEN HAAG (ANP) - Het wordt steeds moeilijker om gevangenen voor te bereiden op hun terugkeer naar de samenleving. Dat komt door de werkdruk van hun begeleiders. Daarvoor waarschuwt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

De gedetineerden worden in de laatste fase van hun gevangenschap begeleid door zogenoemde penitentiair inrichtingswerkers, afgekort piw'ers. Die hebben de afgelopen jaren steeds meer taken gekregen. Bovendien zien ze steeds complexere problemen tegenover zich, zoals gevangenen met psychische klachten. De piw'ers zijn daar niet altijd goed voor opgeleid en de overheid heeft geen goed zicht op hun veiligheid.

Daarnaast ontstaan problemen met de vele klachten die gevangenen indienen. Die kunnen niet meer op tijd worden behandeld, het systeem loopt vast. Volgens de RSJ kan dit te maken hebben met de werkdruk van de piw'ers. "Ruzies of meningsverschillen die vroeger misschien in overleg tussen personeel en gedetineerden werden opgelost, komen nu vaker bij de beklag- en beroepsrechter."

Verder zouden criminelen klagen om te klagen, om zo lastig mogelijk te zijn voor justitie. Zo had het personeel van een gevangenis een oudejaarsmaaltijd geregeld voor de gevangenen, om de sfeer te verbeteren. Vervolgens regende het klachten dat het eten niet warm genoeg was. Eén gevangene diende in een enkele dag vijftig klachten in.

Meer uit Binnenland

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan eigendommen van de gemeente en bij bedrijven of particulieren is niet in deze schatting meegenomen, aldus de universiteit.

18 minuten geleden
Duizenden lopen mee in pro-Palestijnse mars door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Duizenden mensen hebben zich aangesloten bij een mars door de binnenstad van Amsterdam ter gelegenheid van de herdenking van de Nakba, ofwel de catastrofe. Op deze dag wordt herdacht dat in 1948 na het ontstaan van de staat Israël honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen.

1 uur geleden
Ierse songfestivalinzending mist laatste finalerepetitie

MALMÖ (ANP) - De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft zaterdag de laatste finalerepetitie van het Eurovisie Songfestival gemist. De artiest spreekt op sociale media van een "situatie" bij de vlaggenparade, de traditionele opening van het evenement.

1 uur geleden
Extra hekken geplaatst bij hotel songfestival in Malmö

MALMÖ (ANP) - Voor het Clarion Hotel Malmö Live, waar zeventien delegaties van het Eurovisie Songfestival verblijven, zijn zaterdag aan het begin van de middag extra hekken neergezet. Voor het hotel hebben zich tientallen Nederlandse en internationale journalisten verzameld.

2 uur geleden
Volgorde finale blijft hetzelfde, geen lied op plek Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De volgorde van de acts tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival blijft hetzelfde. Dat meldt de organisatie. Op plek 5, de plek van de gediskwalificeerde Joost Klein, is geen lied te horen.

2 uur geleden
Songfestivaldeelneemster Albanië: breng Joost alsjeblieft terug

MALMÖ (ANP) - De Albanese inzending voor het Eurovisie Songfestival, die zich eerder niet wist te plaatsen voor een plek in de finale, doet een oproep voor de terugkeer van de gediskwalificeerde Joost Klein. Dat schrijft Besa in een bericht op X. De 37-jarige zangeres geeft in een aantal reacties onder haar bericht verder ook aan dat, mocht Klein iets verkeerds hebben gedaan, hij "juridisch vervolgd moet worden". Een eventuele vervolging zou dan volgens Besa "niets te maken hebben met zijn deelname aan het muziekfestival".

2 uur geleden
Wagensveld slaagt erin koran te verbranden in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft zaterdagmiddag in Arnhem een koran verbrand. Een eerdere poging in januari dit jaar mislukte omdat er rellen uitbraken. Zaterdag waren er op de plek van de verbranding geen tegendemonstranten op de been.

2 uur geleden