Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terugkeer aan de top bezorgt Dumoulin tranen

Terugkeer aan de top bezorgt Dumoulin tranen

FUJI SPEEDWAY (ANP) - Vaak kwam het woord trots terug, toen Tom Dumoulin voor de ene na de andere camera zijn verhaal moest doen. De 30-jarige Limburger was begin dit jaar even geen wielrenner meer na fysieke problemen en een mentale dip. In mei voelde hij de liefde voor de fiets weer en stelde hij de tijdrit op de Olympische Spelen als doel. Met drie maanden voorbereiding pakte hij woensdag op het Fuji Speedway-circuit het zilver achter de Sloveen Primoz Roglic.

De ontknoping van de race over 44 heuvelachtige kilometers was ongemeen spannend. Waar Roglic naarmate de race vorderde een klasse apart bleek te zijn, eindigden achter de Sloveen van Jumbo-Visma vijf renners binnen 5 seconden van elkaar. Dumoulin zat met een verschil van 1 minuut en 1 seconden het dichtst achter zijn ploeggenoot. "En als ik het dan iemand gun om voor me te eindigen, dan is het Primoz wel, een leuke teamgenoot en ware professional die ook de nodige tegenslag heeft gehad."

Dumoulin was, toen bleek dat het zilver binnen was, geëmotioneerd zoals nooit eerder na een koers. Er waren tranen bij de lange omhelzing met verzorger Ton de Vaan. "Omdat ik van heel ver kom. Omdat ik gestopt was en uiteindelijk de liefde voor het lijden op de fiets terugvond. Met vandaag steeds in mijn achterhoofd. Het is heel speciaal dat dit er uitkomt."

Donkere maanden

Even keek hij terug op de donkere maanden, die in januari tot het besluit leidden afstand te nemen van de sport. "Ik had die 'break' echt nodig. Ik was overtraind en ook mentaal zat het niet goed. Ik moest nadenken wat ik wilde. Ik heb best genoten van de periode, maar ook van de moeilijke stap weer terug te keren. Ik ben blij dat ik me dit doel heb gesteld en dat het geslaagd is. Ik heb de afgelopen maanden heel vaak aan deze dag gedacht. Ik had geen idee of dit mogelijk was. Dit is een heel bijzondere medaille. En ik geniet niet alleen nu maar ook van de weg ernaartoe heb ik genoten."

Dumoulin startte sterk, kwam op het eerste tussenpunt kort voor het einde van de klim als derde boven en lag halverwege tweede, toen nog maar op 8 seconden van Roglic. "Na die eerste ronde voelde ik wel wat energie wegstromen. Dat gebeurt me niet als ik op mijn allerbest ben. Maar het was goed zo. Ik kom tekort op Primoz maar dat maakt me nu niet uit. Het was heel speciaal, ik ben heel gelukkig."

Meer uit Sport

Boksers Fury en Oesik gaan strijden om alle zwaargewichttitels

RIYAD (ANP) - Bokser Tyson Fury neemt het in Saudi-Arabië op een nader te bepalen datum op tegen de Oekraïner Oleksandr Oesik. De winnaar zal alle gordels in de zwaargewichtklassen in handen krijgen.

59 minuten geleden
Judoka Korrel verdedigt zijn Europese titel in Montpellier

PAPENDAL (ANP) - Judoka Michael Korrel gaat zijn titel verdedigen in de klasse tot 100 kilogram op de EK in Montpellier. Hij is opgenomen in een selectie van zeven mannen en negen vrouwen voor de Europese titelstrijd, die van 3 tot en met 5 november in de Franse stad wordt gehouden.

3 uur geleden
Broch toch bij voorlopige handbalselectie voor WK

ARNHEM (ANP) - Handbalster Yvette Broch is opgenomen in de voorlopige WK-selectie voor het Nederlandse team. Daarmee lijkt een rentree tot de mogelijkheden te behoren. De 32-jarige Broch liet eerder weten nu niet beschikbaar te zijn voor Nederland.

4 uur geleden
Wereldkampioene Ferrand-Prévot past voor EK gravelfietsen

OUD-HEVERLEE (ANP) - Regerend wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot heeft zich afgemeld voor de EK gravelfietsen in het Belgische Oud-Heverlee. De 31-jarige Française heeft een coronabesmetting opgelopen.

5 uur geleden
Russische sporters mogen deelnemen aan Paralympische Spelen

PARIJS (ANP) - Russische sporters mogen volgend jaar deelnemen aan de Paralympische Spelen in Parijs. Het Internationaal Paralympisch Comité heeft gestemd tegen een volledig verbod op paralympische sporters uit het land.

6 uur geleden
Tsitsipas direct onderuit op tennistoernooi van Peking

PEKING (ANP) - Stefanos Tsitsipas is in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Peking uitgeschakeld. De Griekse tennisser ging in twee sets onderuit tegen de Chileen Nicolas Jarry: 6-4 6-4.

8 uur geleden
Jumbo-Visma met Roglic naar Ronde van Emilia

BOLOGNA (ANP) - Jumbo-Visma verschijnt zaterdag met Primoz Roglic aan de start van de Ronde van Emilia. Donderdag ging het gerucht dat de Sloveense kopman op het punt staat de Nederlandse wielerploeg te verlaten. De meervoudig winnaar van de Vuelta heeft nog een doorlopend contract.

9 uur geleden