Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terughoudendheid op Wall Street om debat over schuldenplafond VS

Terughoudendheid op Wall Street om debat over schuldenplafond VS

NEW YORK (ANP) - De aandacht van beleggers op Wall Street ging aan het begin van de handelsweek met name uit naar het schuldenplafond van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Joe Biden meldde dat hij dinsdag zal praten met de leiders van het Congres over een door de Democraten gewenste verhoging. Zondag gaf Biden nog aan optimistisch te zijn over het bereiken van een akkoord. Maar de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft daar minder vertrouwen in.

"We zijn nog niet eens in de buurt van een akkoord", zei McCarthy maandag, daarbij aanvullend dat de gesprekken met de Democraten "allerminst productief" zijn. Als het schuldenplafond niet wordt verhoogd, kunnen de Verenigde Staten binnenkort bepaalde betalingen niet meer uitvoeren wat wereldwijd tot grote financiële onrust kan leiden. Volgens topman David Malpass van de Wereldbank zorgt het risico op wanbetaling van de Amerikaanse overheid al voor nog meer economische onzekerheid in de wereld.

Beleggers leken terughoudend te reageren, in afwachting van verdere ontwikkelingen. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 33.348,6 punten, de brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 4136,28 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq liet een relatief grote stijging zien, van 0,7 procent tot 12.365,21 punten.

Microsoft

Xbox-maker Microsoft en gamesbedrijf Activision stegen respectievelijk 0,2 procent en 1,2 procent. De Europese Commissie keurde maandag de fusieplannen van de ondernemingen goed. Met de overname door Microsoft is 69 miljard dollar gemoeid. De Britse mededingingswaakhond had de overname eerder nog geblokkeerd. Ook in de Verenigde Staten lopen de bedrijven tegen problemen aan, waardoor de grootste overname ooit in de gamingindustrie nog lang niet zeker is.

Western Digital dikte 11,3 procent aan. Het Amerikaanse techbedrijf, dat harde schijven en opslagapparatuur maakt, zou volgens persbureau Reuters fusiegesprekken met Kioxia versnellen. Dat Japanse bedrijf is de voormalige chiptak van technologieconcern Toshiba.

Oliepijpleidingen

Magellan Midstream Partners steeg eveneens flink, met 13 procent. De Amerikaanse uitbater van oliepijpleidingen wordt voor ongeveer 18,8 miljard dollar overgenomen door het Amerikaanse gasbedrijf Oneok, dat 9,1 procent verloor.

De euro was 1,0875 dollar waard, tegenover 1,0872 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 71,15 dollar per vat. Brentolie steeg 1,5 procent in prijs tot 75,27 dollar.

Meer uit Financieel

Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

9 minuten geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

15 minuten geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

47 minuten geleden
Ook miljoenenboete van Britse waakhond voor cryptobeurs Coinbase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB).

1 uur geleden
Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

KEULEN (ANP) - Shell gaat een grote waterstoffabriek in Duitsland bouwen. Het concern heeft daarover een definitief investeringsbesluit genomen. De zogeheten elektrolyser van 100 megawatt op de productielocatie in Keulen is naar verwachting in 2027 klaar voor gebruik.

1 uur geleden
Nieuwe handelsovereenkomst Europese Unie en Singapore

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Singapore hebben donderdag een digitale handelsovereenkomst gesloten. Hierin zijn bindende regels opgenomen die het digitale consumentenvertrouwen moeten vergroten en belemmeringen voor digitale handel moeten wegnemen en voorkomen. Dat hebben Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) en de Singaporese handelsminister Grace Fu donderdag tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

2 uur geleden
Chauffeur zomerpendelbus weet tachograaf beter te bedienen

UTRECHT (ANP) - Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

2 uur geleden