Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terrorismeklacht tegen separatist en ex-premier Catalonië vervalt

Terrorismeklacht tegen separatist en ex-premier Catalonië vervalt

MADRID (ANP/AFP) - Opperrechters in Spanje hebben een onderzoek naar vermeend terrorisme door de voormalige premier van Catalonië Carles Puigdemont vanwege vormfouten geseponeerd. Puigdemont vluchtte in 2017 naar België na een mislukte poging om op eigen houtje Catalonië af te scheiden. Sindsdien lopen er een enkele processen tegen hem onder meer voor hoogverraad en fraude.

Puigdemonts separatistische partij steunt in het Spaanse parlement de regering van de sociaaldemocraat Pedro Sanchez. Die heeft voor een meerderheid in het parlement in Madrid de steun nodig van kleine separatistische partijen. Eind mei nam het parlement een amnestiewet aan om separatistische leiders niet langer te vervolgen. Tegen Puigdemont lopen echter meerdere zaken. De procedure die over terrorisme gaat, is nu geschrapt, melden Spaanse basis op basis van het hooggerechtshof.

Meer uit Buitenland

Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

17 minuten geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

18 minuten geleden
ICJ: Israëlisch nederzettingenbeleid in strijd met recht

DEN HAAG (ANP) - Het Israëlische nederzettingenbeleid is volgens het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in strijd met het internationaal recht. De hoogste rechtbank van de Verenigde Naties heeft in een zitting over verschillende aspecten van het beleid kritiek geuit. Zo heeft het land regels rond de gedwongen verplaatsing van mensen in bezet gebied geschonden. Het advies dat het ICJ vrijdagmiddag uitspreekt is niet bindend.

22 minuten geleden
Honderden bevrijd bij bestorming gevangenis Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Bij een bestorming van een gevangenis in Bangladesh zijn honderden mensen bevrijd. Protesterende studenten stichtten ook brand bij de gevangenis, zegt de politie tegen persbureau AFP.

38 minuten geleden
Commissie Democraten bijeen over onlineprocedures voor kandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een commissie van de Democratische Partij van president Joe Biden komt vrijdag bijeen om te praten over een procedure waarmee partijleden snel online kunnen stemmen over de presidentskandidaat voor de verkiezingen van 5 november. Het congres van de partij is 19 augustus in Chicago en dan zou Joe Biden officieel als de presidentskandidaat worden geïnstalleerd.

1 uur geleden
Journalist Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar voor spionage

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Volgens Russische media is hij schuldig bevonden aan spionage. De zaak is behandeld achter gesloten deuren. Gershkovich, zijn werkgever The Wall Street Journal en de Verenigde Staten ontkennen dat hij een spion is.

1 uur geleden
Topman CrowdStrike betuigt spijt voor grote storing

AUSTIN (ANP) - De topman van CrowdStrike, George Kurtz, heeft in een interview met NBC News spijt betuigd voor de grote wereldwijde storing die zijn bedrijf heeft veroorzaakt. "Het spijt ons diep", aldus Kurtz, die de problemen wijdt aan een gebrekkige update.

2 uur geleden