Terreurverdachten krijgen tot 16,5 jaar cel
ROTTERDAM (ANP) - Drie terreurverdachten zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot 16,5 jaar. Het trio bereidde met nog drie anderen een bloedige aanslag voor op een willekeurig lhbti-festival in Nederland, maar werd vroegtijdig opgerold bij een undercoveroperatie van de politie.
De hoogste straf werd door het gerechtshof in Den Haag uitgedeeld aan Wail el A. (24) uit Rotterdam. Hij kreeg 16,5 jaar celstraf. Behalve het plannen van een aanslag en lidmaatschap van een terroristische organisatie werd El A. schuldig bevonden aan het schieten op agenten, ook al was dat met een wapen dat al door de politiemannen onklaar was gemaakt. Tegen El A. was door het Openbaar Ministerie (OM) twintig jaar celstraf geëist.
Medeverdachte Shevan A. (33) uit Arnhem kreeg van het gerechtshof vijf jaar en tien maanden celstraf. Het OM had om acht jaar cel gevraagd. Morat M. (25) uit Vlaardingen werd veroordeeld tot 12,5 jaar cel in plaats van de geëiste dertien jaar.
Wederom veroordeeld
De terreurcel uit Arnhem bestond uit zes personen. Zij werden in september 2018 gearresteerd op een vakantiepark in het Limburgse Weert. In het bijzijn van politie-infiltranten pasten de mannen bomvesten en oefenden ze met onklaar gemaakte kalasjnikovs en pistolen. Alles werd door de politie opgenomen met camera's.
De rechtbank Rotterdam veroordeelde het trio met drie mededaders in 2020 tot celstraffen van tien tot zeventien jaar. Drie mannen, onder wie hoofdverdachte Hardi N., legden zich neer bij hun straf. De drie anderen tekenden beroep aan bij het gerechtshof, maar werden dinsdag wederom veroordeeld.
"Als de aanslag was gelukt dan zouden de daders veel slachtoffers hebben gemaakt. Het is alleen aan het optreden van politie en justitie te danken dat dit is voorkomen", stelde het Haagse gerechtshof. Volgens de raadsheren moet het misdadige handelen van de daders "op krachtige wijze worden bestreden".
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De Utrechtse commissaris van de Koning Hans Oosters gaat met een aantal gemeenten "een dringend gesprek voeren", omdat die tot nu toe onvoldoende stappen hebben gezet bij het regelen van opvangplekken voor asielzoekers. Oosters noemt de Utrechtse aanpak "succesvol", maar voegt eraan toe dat zes à zeven gemeenten niet op schema liggen bij het regelen van voldoende opvang.
8 minuten geledenLELYSTAD (ANP) - In de rechtbank van Lelystad vindt woensdag de inhoudelijke behandeling plaats van de strafzaak tegen de man die tv-presentator Tim Hofman wilde vermoorden. De 42-jarige Chris T. uit Breda wordt verdacht van poging tot moord op Hofman met een terroristisch oogmerk.
3 uur geledenKAMPEN (ANP) - Aan de Oslokade in Kampen, Overijssel, staat een loods met stro in brand. De brandweer kreeg omstreeks 22.30 uur dinsdagavond een eerste melding van de brand en schaalde direct op naar 'grote brand'. Bij de brand komt veel rook vrij.
5 uur geledenVALTHERMOND (ANP) - Drie bussen met daarin zeker tachtig asielzoekers zijn dinsdagavond rond 23.00 uur aangekomen bij 't Brughuus in het Drentse Valthermond. Daar kunnen de vreemdelingen die anders buiten zouden moeten slapen bij het volle aanmeldcentrum in Ter Apel, de nacht doorbrengen. De locatie is dinsdagavond door de gemeente Westerwolde georganiseerd, nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen plek meer vond voor de mensen.
8 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn zorgen geuit over de voorgenomen bezuiniging door het kabinet van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Tegen de regionale omroep Rijnmond zei hij te vrezen dat een rit tot wel 11 procent duurder uit kan vallen komend jaar.
10 uur geledenTER APEL (ANP) - Een informatiebord voor de ingang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel waarschuwt asielzoekers sinds dinsdagmiddag voor de grote drukte in de opvang. "We hebben niet voor iedereen een bed. U moet misschien de nacht buiten doorbrengen."
11 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dinsdagavond toch nog een plek gevonden waar asielzoekers voor wie geen plek is in Ter Apel, de nacht kunnen doorbrengen. Dat meldt regiomanager Paula Lambeck van het COA buiten bij het terrein van het Groningse aanmeldcentrum. Voor één nacht wordt een sporthal in Valthermond in Drenthe gereedgemaakt. Er is plek voor honderd vluchtelingen die anders buiten de nacht hadden moeten doorbrengen.
11 uur geleden