Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terreurverdachten krijgen tot 16,5 jaar cel

Terreurverdachten krijgen tot 16,5 jaar cel

ROTTERDAM (ANP) - Drie terreurverdachten zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot 16,5 jaar. Het trio bereidde met nog drie anderen een bloedige aanslag voor op een willekeurig lhbti-festival in Nederland, maar werd vroegtijdig opgerold bij een undercoveroperatie van de politie.

De hoogste straf werd door het gerechtshof in Den Haag uitgedeeld aan Wail el A. (24) uit Rotterdam. Hij kreeg 16,5 jaar celstraf. Behalve het plannen van een aanslag en lidmaatschap van een terroristische organisatie werd El A. schuldig bevonden aan het schieten op agenten, ook al was dat met een wapen dat al door de politiemannen onklaar was gemaakt. Tegen El A. was door het Openbaar Ministerie (OM) twintig jaar celstraf geëist.

Medeverdachte Shevan A. (33) uit Arnhem kreeg van het gerechtshof vijf jaar en tien maanden celstraf. Het OM had om acht jaar cel gevraagd. Morat M. (25) uit Vlaardingen werd veroordeeld tot 12,5 jaar cel in plaats van de geëiste dertien jaar.

Wederom veroordeeld

De terreurcel uit Arnhem bestond uit zes personen. Zij werden in september 2018 gearresteerd op een vakantiepark in het Limburgse Weert. In het bijzijn van politie-infiltranten pasten de mannen bomvesten en oefenden ze met onklaar gemaakte kalasjnikovs en pistolen. Alles werd door de politie opgenomen met camera's.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde het trio met drie mededaders in 2020 tot celstraffen van tien tot zeventien jaar. Drie mannen, onder wie hoofdverdachte Hardi N., legden zich neer bij hun straf. De drie anderen tekenden beroep aan bij het gerechtshof, maar werden dinsdag wederom veroordeeld.

"Als de aanslag was gelukt dan zouden de daders veel slachtoffers hebben gemaakt. Het is alleen aan het optreden van politie en justitie te danken dat dit is voorkomen", stelde het Haagse gerechtshof. Volgens de raadsheren moet het misdadige handelen van de daders "op krachtige wijze worden bestreden".

Meer uit Binnenland

COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

3 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

4 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

5 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

5 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

6 uur geleden
Afvalverwerker AVR na brand nog dagenlang onbruikbaar

ROTTERDAM (ANP) - AVR in Rotterdam verwacht dat het verbranden van huisafval voorlopig nog niet kan opstarten na de brand die twee dagen lang bij de afvalverwerker heeft gewoed. "Alles ligt sinds donderdagmorgen stil. We hebben nog geen idee wanneer we weer kunnen opstarten, maar het gaat zeker dagen duren. Mogelijk zelfs langer", laat een woordvoerder van het bedrijf aan het ANP weten.

6 uur geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagochtend in Rotterdam aangekomen, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

10 uur geleden