Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terreurverdachten krijgen tot 16,5 jaar cel

Terreurverdachten krijgen tot 16,5 jaar cel

ROTTERDAM (ANP) - Drie terreurverdachten zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot 16,5 jaar. Het trio bereidde met nog drie anderen een bloedige aanslag voor op een willekeurig lhbti-festival in Nederland, maar werd vroegtijdig opgerold bij een undercoveroperatie van de politie.

De hoogste straf werd door het gerechtshof in Den Haag uitgedeeld aan Wail el A. (24) uit Rotterdam. Hij kreeg 16,5 jaar celstraf. Behalve het plannen van een aanslag en lidmaatschap van een terroristische organisatie werd El A. schuldig bevonden aan het schieten op agenten, ook al was dat met een wapen dat al door de politiemannen onklaar was gemaakt. Tegen El A. was door het Openbaar Ministerie (OM) twintig jaar celstraf geëist.

Medeverdachte Shevan A. (33) uit Arnhem kreeg van het gerechtshof vijf jaar en tien maanden celstraf. Het OM had om acht jaar cel gevraagd. Morat M. (25) uit Vlaardingen werd veroordeeld tot 12,5 jaar cel in plaats van de geëiste dertien jaar.

Wederom veroordeeld

De terreurcel uit Arnhem bestond uit zes personen. Zij werden in september 2018 gearresteerd op een vakantiepark in het Limburgse Weert. In het bijzijn van politie-infiltranten pasten de mannen bomvesten en oefenden ze met onklaar gemaakte kalasjnikovs en pistolen. Alles werd door de politie opgenomen met camera's.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde het trio met drie mededaders in 2020 tot celstraffen van tien tot zeventien jaar. Drie mannen, onder wie hoofdverdachte Hardi N., legden zich neer bij hun straf. De drie anderen tekenden beroep aan bij het gerechtshof, maar werden dinsdag wederom veroordeeld.

"Als de aanslag was gelukt dan zouden de daders veel slachtoffers hebben gemaakt. Het is alleen aan het optreden van politie en justitie te danken dat dit is voorkomen", stelde het Haagse gerechtshof. Volgens de raadsheren moet het misdadige handelen van de daders "op krachtige wijze worden bestreden".

Meer uit Binnenland

Wilders: we zijn eruit, akkoord over alles

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet is rond, er is een "akkoord over alles" bereikt, meldt PVV-leider Geert Wilders op X. "We zijn eruit!", schrijft Wilders ook. Vlak voor zijn tweet was Wilders samen met BBB-leider Caroline van der Plas naar buiten gekomen na het overleg bij de formateur. Journalisten dachten aanvankelijk dat hun plotselinge aankondiging dat "ze eruit zijn" een grap was.

16 minuten geleden
Schizofrenie vastgesteld bij verdachte fatale steekpartij Leiden

DEN HAAG (ANP) - De 39-jarige man die terechtstaat voor de fatale steekpartij in Leiden op 14 juli vorig jaar lijdt aan schizofrenie. Dat verklaarde een psychiater van het Pieter Baan Centrum dinsdag bij de rechtbank in Den Haag. Verdachte Tareq S. houdt vol dat hij er niets mee te maken heeft.

20 minuten geleden
Adema: glastuinbouw past in Nederland ondanks energieverbruik

AMSTERDAM (ANP) - De glastuinbouw past goed in Nederland ondanks dat die sector veel energie verbruikt. Dit zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) dinsdag tijdens een internationale beurs voor de tuinbouw, GreenTech, in de RAI in Amsterdam.

26 minuten geleden
Zorgen over toename van online grensoverschrijdend gedrag

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal mensen dat om advies vraagt bij online grensoverschrijdend gedrag is flink gestegen. Het aantal gevallen van sextortion waarmee de hulporganisatie Helpwanted te maken kreeg, is afgelopen jaar verdubbeld. Ruim 5000 keer vroeg iemand in 2023 om advies over dit onderwerp, wat de hulpverleners zorgen baart. Dit staat in het jaarverslag van Offlimits, waar Helpwanted onderdeel van is.

31 minuten geleden
Studentenclubs bedenken en tekenen gedragscode

UTRECHT (ANP) - Studentengezelligheidsverenigingen, Plaatselijke Kamers van Verenigingen (PKvV's) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) tekenen op 18 juni een gedragscode. Die moet "respect, integriteit en verantwoordelijkheid" waarborgen "ter bevordering van zowel de persoonlijke als de sociale ontwikkeling van studenten", aldus de Landelijke Kamer. Studentenverenigingen raakten meermaals in opspraak door uit de hand gelopen ontgroeningen en ook door zogenoemde bangalijsten, waarop vrouwelijke studenten werden beoordeeld op seksuele aspecten.

37 minuten geleden
Justitie heeft nieuwe kroongetuige die verklaart over moorden

AMSTERDAM (ANP) - Justitie heeft een overeenkomst gesloten met een nieuwe kroongetuige die verklaringen heeft afgelegd over meerdere moorden, in ruil voor strafvermindering. Het gaat om moorden in Amsterdam en Rotterdam in 2020 en verschillende geweldszaken. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. "Hij heeft het OM belangrijke informatie verstrekt over zowel zijn eigen rol als die van opdrachtgevers en uitvoerders", aldus het OM.

1 uur geleden
NAM kan omstreden oliewinning bij Schoonebeek hervatten

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasbedrijf NAM kan de oliewinning bij Schoonebeek (Drenthe) hervatten. Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Omwonenden en andere belanghebbenden hebben zes weken de tijd om te vertellen wat zij van dit ontwerpbesluit vinden.

2 uur geleden