Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terreurverdachte wil ondanks waarschuwingen advocaat hart luchten

Terreurverdachte wil ondanks waarschuwingen advocaat hart luchten

ROTTERDAM (ANP) - Ondanks meerdere waarschuwingen van zijn advocaat zit de zaak terreurverdachte Fatah A. zo hoog, dat hij antwoord op vragen van de rechtbank blijft geven. A. wordt met zijn broer Aziz A. verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De 35-jarige Aziz verkeerde volgens het Openbaar Ministerie in de hoogste regionen van Jabhat al-Nusra, waar hij een leidinggevende rol had. Hij wordt ook verdacht van het medeplegen van negentien moorden "met terroristisch oogmerk" in 2012 in Syrië.

Fatah's advocaat Bart Nooitgedagt wees zijn cliënt er zowel verbaal als non-verbaal meerdere keren op dat hij van zijn zwijgrecht gebruik kon maken. "Ik wil heel graag mijn hart luchten", verzuchtte Fatah (44), nadat hij toch weer antwoord had gegeven, tijdens de hervatting van de zaak tegen de broers.

Nooitgedagt had eerder al laten weten dat Fatah graag wil verklaren, maar dat hij eerst alle informatie uit het dossier moet hebben gezien. Zo is er gedoe over een USB-stick met afgeluisterde gesprekken. Fatah beschikt daar nog niet over, het zou in zijn cel bezorgd worden maar dat is nog altijd niet gelukt.

Herkend door activisten

De rechtbank probeert te achterhalen of de broers terreurdaden hebben gepleegd. Beiden ontkennen met klem. "Allemaal leugens", zegt Fatah regelmatig als hem verklaringen worden voorgehouden.

Fatah's broer Aziz, dook in 2017 ineens op tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Tijdens de vertoning van een documentaire over het Syrische Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS), werd Aziz herkend door activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently. Volgens hen is hij een jihadistisch strijder.

Aziz is ook de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte. Zij zou hem hebben geholpen met een verblijfsvergunning voor Nederland, terwijl ze wist van de kwalijke zaken waarvan A. wordt verdacht.

De rechtbank in Rotterdam heeft deze maand en in de zomer meer dan tien dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. De strafeis wordt niet eerder dan in juli verwacht.

De broers werden eind 2018 enkele maanden na elkaar opgepakt en zitten sindsdien in voorlopige hechtenis.

Meer uit Binnenland

Brand bij islamitisch centrum in Veldhoven

VELDHOVEN (ANP) - In Veldhoven, bij Eindhoven, heeft brand gewoed in het gebouw van een islamitisch centrum aan de Kruisstraat. Regionale media spreken van brandstichting, maar de brandweer kan dat niet bevestigen. Volgens een woordvoerder wordt de oorzaak nog onderzocht. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Het pand is beschadigd, maar niet helemaal afgebrand, aldus de brandweer.

32 minuten geleden
Nederland noemt inval bij Palestijnse organisaties onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Nederland en acht andere EU-landen vinden de Israëlische inval bij zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties "niet acceptabel". De inval had donderdag plaats en de kantoren zijn gesloten. Volgens Israël onderhouden de organisaties waaronder al-Haq banden met een terroristische groep. Bewijs daarvan is niet geleverd.

38 minuten geleden
Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert veertigste editie

AMSTERDAM (ANP) - Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert zaterdag zijn veertigste editie. Dit jaar is de hoofdgast van het jubileumconcert de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt. Mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het concert. Jaarlijks luisteren ruim 10.000 bezoekers vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de kade naar het gratis klassieke openluchtconcert. De afgelopen twee jaar kreeg het concert een andere vorm vanwege de coronamaatregelen die toen golden.

3 uur geleden
Duizenden boeren voeren actie tijdens Spaanse wielerronde

UTRECHT (ANP) - Duizenden boeren voeren zaterdag actie langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' aan de Rumelaarseweg in Woudenberg (provincie Utrecht). Daar komt 's middags de Vuelta voorbij. De wielrenners verrijden zaterdag de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht.

3 uur geleden
Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

10 uur geleden
Rutte: amper opties voor ingreep in najaar tegen koopkrachtpijn

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de "historisch slechte koopkrachtcijfers" die vrijdag naar buiten zijn gekomen, zijn de mogelijkheden "uitermate beperkt, zo niet afwezig" om dit jaar nog meer te doen voor huishoudens, zegt premier Mark Rutte. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam met uiterst zorgwekkende cijfers over de gevolgen van de inflatie.

11 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

12 uur geleden