
Terrassenacties beëindigd na waarschuwingen
BREDA (ANP) - Op diverse plekken in Nederland hebben horecaondernemers dinsdag hun terras enige tijd geopend. Op een aantal locaties zijn mensen er ook voorzien van een hapje en een drankje. De actie was opgezet door ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar werd korte tijd daarna beëindigd nadat waarschuwingen werden uitgedeeld door politie en handhavers.
Het zwaartepunt van actie waarmee werd geprotesteerd tegen de coronasluiting van de horeca lag in Breda. Op diverse plekken in de stad zetten kroegeigenaren even na 12.00 uur hun tafels en stoelen buiten, keurig op 1,5 meter afstand van elkaar. De terrassen stroomden snel vol en er werd de nodige koffie en bier geschonken. Na ongeveer een half uur sloten de terrassen omdat gemeenten dreigden met het opleggen van een coronaboete. Die bedraagt ongeveer 4000 euro.
Johan de Vos, woordvoerder van de groep afdelingen van KHN, opende ook het terras bij zijn eigen kroeg Boerke Verschuren in Breda. Ook het naastgelegen café Moeke deed mee. Nadat De Vos werd aangesproken door agenten en handhavers, sloot hij het terras. "We hebben een statement afgegeven en laten zien dat we op een verantwoorde manier kunnen opengaan", zei De Vos.
De horecaondernemer verkeerde in het ongewisse of hij alsnog een boete tegemoet kan zien. Een woordvoerster van de gemeente Breda laat desgevraagd weten dat het "vooralsnog bij een waarschuwing blijft". Er was al een crowdfundingsactie gestart om een eventuele boete te betalen. De teller staat op meer dan 6500 euro.
De gevel en het terras van De Vos' café werden de afgelopen nacht besmeurd met ketchup. Ook hebben onbekenden posters met de tekst 'Johan de V en Paul D. Opengaan = bloed aan je handen. Opruiing is bij wet verboden' aangebracht. Die 'tegenactie' was voor de ondernemer geen reden het terras binnen te houden.
Niet alleen in Breda gingen terrassen open. Ook in onder meer Amsterdam, Haarlem, Rotterdam en Arnhem werden stoelen en tafels buitengezet.
Meer uit Binnenland
EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport doet er zo veel mogelijk aan om snel te verduurzamen, zegt directeur Roel Hellemons zaterdag in een reactie op de aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR). De klimaatactiegroep wil 's middag op het vliegveld demonstreren omdat er vanaf Eindhoven Airport volgens XR te veel vluchten zijn en omdat het vliegveld geen natuurvergunning zou hebben.
3 uur geleden