Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Terrassenacties beëindigd na waarschuwingen

Terrassenacties beëindigd na waarschuwingen

BREDA (ANP) - Op diverse plekken in Nederland hebben horecaondernemers dinsdag hun terras enige tijd geopend. Op een aantal locaties zijn mensen er ook voorzien van een hapje en een drankje. De actie was opgezet door ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar werd korte tijd daarna beëindigd nadat waarschuwingen werden uitgedeeld door politie en handhavers.

Het zwaartepunt van actie waarmee werd geprotesteerd tegen de coronasluiting van de horeca lag in Breda. Op diverse plekken in de stad zetten kroegeigenaren even na 12.00 uur hun tafels en stoelen buiten, keurig op 1,5 meter afstand van elkaar. De terrassen stroomden snel vol en er werd de nodige koffie en bier geschonken. Na ongeveer een half uur sloten de terrassen omdat gemeenten dreigden met het opleggen van een coronaboete. Die bedraagt ongeveer 4000 euro.

Johan de Vos, woordvoerder van de groep afdelingen van KHN, opende ook het terras bij zijn eigen kroeg Boerke Verschuren in Breda. Ook het naastgelegen café Moeke deed mee. Nadat De Vos werd aangesproken door agenten en handhavers, sloot hij het terras. "We hebben een statement afgegeven en laten zien dat we op een verantwoorde manier kunnen opengaan", zei De Vos.

De horecaondernemer verkeerde in het ongewisse of hij alsnog een boete tegemoet kan zien. Een woordvoerster van de gemeente Breda laat desgevraagd weten dat het "vooralsnog bij een waarschuwing blijft". Er was al een crowdfundingsactie gestart om een eventuele boete te betalen. De teller staat op meer dan 6500 euro.

De gevel en het terras van De Vos' café werden de afgelopen nacht besmeurd met ketchup. Ook hebben onbekenden posters met de tekst 'Johan de V en Paul D. Opengaan = bloed aan je handen. Opruiing is bij wet verboden' aangebracht. Die 'tegenactie' was voor de ondernemer geen reden het terras binnen te houden.

Niet alleen in Breda gingen terrassen open. Ook in onder meer Amsterdam, Haarlem, Rotterdam en Arnhem werden stoelen en tafels buitengezet.

Meer uit Binnenland

Deel treinverkeer bij Lage Zwaluwe weer op gang

UTRECHT (ANP) - Een deel van de treinen op het traject langs Lage Zwaluwe rijdt weer. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal.

1 uur geleden
Bedrijf gehackt dat onder meer belastingaanslagen verstuurt

AMERSFOORT (ANP) - Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website.

2 uur geleden
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geëist voor openlijk geweld. Volgens de politierechter zijn er twijfels over het signalement van de stenengooier. Ze sprak A. daarom vrij. Op de tribune klonk na de uitspraak applaus en gejoel.

4 uur geleden
Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

UTRECHT (ANP) - De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

4 uur geleden
Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

UTRECHT (ANP) - Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.000 klachten, waar vorig jaar de teller na ruim twee weken eindigde op meer dan 312.000 klachten.

5 uur geleden
Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

7 uur geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

7 uur geleden