Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tennisser Djokovic moet Australië na intrekken visum verlaten

Tennisser Djokovic moet Australië na intrekken visum verlaten

MELBOURNE (ANP) - Novak Djokovic kan komende week niet meedoen aan de Australian Open. De Servische nummer 1 van de wereld moet Australië verlaten, omdat het ministerie van Immigratie zijn visum vrijdag introk.

Minister van Immigratie Alex Hawke zegt in een verklaring te hebben gehandeld op "gronden van gezondheid en goede orde". De beslissing heeft tot gevolg dat Djokovic drie jaar lang niet in aanmerking komt voor een Australisch visum, behalve onder bepaalde omstandigheden.

Om de deelname van de twintigvoudig grandslamkampioen was de voorbije periode veel te doen. De Australische autoriteiten trokken vorige week bij aankomst van de tennisser in Melbourne zijn visum al in, omdat hij niet zou kunnen bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen om zonder coronavaccin het land in te mogen. Australië wilde hem het land uitzetten, maar Djokovic wist dat via een rechtszaak te voorkomen. Een rechter bepaalde maandag dat de 34-jarige Serviër aan de regels heeft voldaan en in Australië mag blijven. Djokovic kon zodoende het quarantainehotel verlaten waarin hij een aantal dagen opgesloten had gezeten en ging meteen de tennisbaan op.

Beoordelingsfout

Minister Hawke liet daarop weten dat de zaak voor hem nog niet was afgedaan. Hij wees erop dat hij vanuit zijn functie de bevoegdheid heeft om het visum voor Djokovic alsnog in te trekken. Hawke kondigde een nader onderzoek aan en daarbij kwamen al snel diverse onregelmatigheden aan het licht.

De ongevaccineerde Djokovic bekende onder meer dat hij een "beoordelingsfout" had gemaakt bij zijn medewerking aan een interview dat hij medio december gaf aan het Franse blad L'Équipe. Dat gesprek vond plaats twee dagen nadat hij volgens de nu bekende documenten positief was bevonden op het coronavirus. De dienstdoende journalist wist daar niets van.

Misleidende informatie

Ook gaf Djokovic bij het invullen van zijn Australische inreisformulieren "misleidende informatie" af. De toptennisser had bijvoorbeeld aangevinkt dat hij in de veertien dagen voor vertrek naar Melbourne niet had gereisd. De Serviër werd eind vorige maand echter in onder meer Spanje gesignaleerd. Djokovic sprak van een vergissing van zijn agent en bood excuses aan. Op het geven van valse of misleidende informatie staat echter een straf in Australië. Ook in Spanje wordt inmiddels gekeken naar mogelijke overtredingen van de Serviër van het Spaanse coronaprotocol.

Tegenstrijdige berichten

Hawke had na het vonnis van de rechter relatief veel tijd nodig om tot een besluit te komen. Volgens Australische media kreeg de bewindsman tegenstrijdige berichten, zowel intern als extern, over de juridische haalbaarheid van zijn voorgenomen beslissing. Dat wilde de minister eerst goed hebben uitgezocht voordat hij zijn maatregel definitief nam.

Djokovic werd daarom donderdag 'gewoon' meegenomen bij de loting. Hij zou het in de eerste ronde gaan opnemen tegen landgenoot Miomir Kecmanovic, maar de negenvoudig winnaar van de Australian Open moet nu het land uit.

Meer uit Sport

Tennisster Rus snel uitgeschakeld bij toernooi in Beijing

BEIJING (ANP) - Tennisster Arantxa Rus is in de eerste ronde uitgeschakeld bij het toernooi in Beijing. De beste Nederlandse speelster van de wereldranglijst (51e) was niet opgewassen tegen Linda Fruhvirtova. De 18-jarige Tsjechische won de partij met 6-0 6-3.

45 minuten geleden
Nederlandse turners zakken naar voorlopige tiende plek op WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turners staan met nog één subdivisie te gaan op de voorlopige tiende plek in het landenklassement bij de WK turnen. De ploeg van bondscoach Dirk van Meldert, die zaterdagavond nog achtste stond, is twee plekken gezakt door sterke optredens van Canada en Zwitserland. Een plek bij de beste twaalf landenteams levert Oranje een olympisch teamticket op. Bij een klassering tussen plek dertien en vijftien krijgt Nederland één individueel startbewijs voor de Olympische Spelen.

1 uur geleden
Griekspoor mist halve finales bij tennistoernooi in Astana

ASTANA (ANP) - Tallon Griekspoor is er niet geslaagd de halve finales van het toernooi in Astana te bereiken. De als eerste geplaatste Nederlandse tennisser ging in drie sets onderuit tegen Sebastian Korda. De Amerikaan won de partij met 6-4 4-6 6-3.

1 uur geleden
Spanjaard Martin wint door regen ingekorte MotoGP in Japan

MOTEGI (ANP) - De Spaanse motorcoureur Jorge Martin heeft de Grote Prijs van Japan in de MotoGP gewonnen. De race op het circuit in Motegi werd door hevige regenval na twaalf ronden stilgelegd. Omdat de weersomstandigheden niet verbeterden, besloot de organisatie de race niet meer te hervatten.

3 uur geleden
Toernooizege voor tennisster Koedermetova in Tokio

TOKIO (ANP) - Tennisster Veronika Koedermetova heeft het toernooi van Tokio op haar naam gebracht. In de finale versloeg de 26-jarige Russin de als tweede geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula met 7-5 6-1.

4 uur geleden
Volleyballers winnen tweede wedstrijd OKT van Mexico

XI'AN (ANP) - De Nederlandse volleyballers hebben hun tweede wedstrijd van het olympische kwalificatietoernooi in het Chinese Xi'an gewonnen. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza was met 3-0 te sterk voor Mexico. De setstanden waren 25-19 25-19 25-16. Oranje begon het toernooi met een nipte nederlaag tegen Canada.

4 uur geleden
Turnsters beginnen aan strijd om OS-ticket, turners wachten af

ANTWERPEN (ANP) - Nadat de turners de WK zaterdag op gang hadden gebracht namens Nederland, is het nu de beurt aan de vrouwen van Oranje. Sanne Wevers, Naomi Visser, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman en Vera van Pol beginnen in de eerste subdivisie (16.00 uur) aan hun kwalificatiewedstrijd. Een plek bij de beste twaalf landenteams is nodig om een teamticket voor Parijs 2024 af te dwingen. Bij een klassering tussen plek dertien en vijftien krijgt Nederland één individueel startbewijs voor de Olympische Spelen.

6 uur geleden