Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TenneT wil jaarlijks tot 5 miljard in energietransitie steken

TenneT wil jaarlijks tot 5 miljard in energietransitie steken

ARNHEM (ANP) - TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, wil de komende jaren 4 miljard tot 5 miljard euro steken in de energietransitie. Dat staat in het jaarverslag over 2019 van het Nederlands-Duitse bedrijf.

TenneT was afgelopen jaar goed voor 3,1 miljard euro aan investeringen. Ongeveer een zesde van de totale investeringen ging op aan onderhoud van de bestaande hoogspanningsnetten. Het overige deel van het budget was bestemd voor nieuwbouwprojecten en netuitbreidingen. In Nederland werd in totaal 1,1 miljard euro geïnvesteerd. Duitsland was goed voor 1,9 miljard euro.

Volgens topvrouw Manon van Beek van TenneT heeft het bedrijf opnieuw grote stappen gezet om de overgang naar duurzame energie voor iedereen mogelijk te maken. Volgens haar gaat het dan niet alleen om de realisatie van nieuwe verbindingen op land en in zee, maar ook om internationale samenwerking en het werken aan innovaties. TenneT ziet voor zichzelf ook een belangrijke rol weggelegd bij het creëren van draagvlak in de samenleving voor nieuwe infrastructuur.

Omzet dalen

De netbeheerder zag vorig jaar de omzet iets dalen tot bijna 4,1 miljard euro. De brutowinst gecorrigeerd voor bijzondere posten daalde op jaarbasis van 826 miljoen euro naar 753 miljoen euro.

Om de onderneming financieel gezond te houden, verwacht TenneT de komende vier jaar 2 miljard tot 3 miljard aan aanvullend eigen vermogen nodig te hebben. TenneT voert daarover overleg met zijn aandeelhouder, de Nederlandse staat. Vorig jaar haalde de onderneming ook geld op met de uitgifte van groene obligaties.

Meer uit Financieel

Prijzen vliegtickets en bungalowparken stuwen inflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.

51 minuten geleden
ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

LEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.

2 uur geleden
Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

9 uur geleden
Havenondernemers Rotterdam overwegen rechtszaak om stikstofbeleid

ROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.

9 uur geleden
Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

10 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

11 uur geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

13 uur geleden