
TenneT verwacht dat Staat bijdraagt aan miljardeninvesteringen
ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT verwacht steun van de Nederlandse staat bij het financieren van de ongeveer 200 miljard euro die het tot 2034 wil investeren. Dit heeft topvrouw Manon van Beek donderdag gezegd.
Eerder donderdag maakte TenneT bekend dat het bedrijf tot 2034 zo'n 200 miljard euro verwacht te investeren in de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland en Duitsland. Dit wil de netbeheerder deels zelf bekostigen, maar het bedrijf kijkt ook naar financiering van private investeerders en de kapitaalmarkt, meldde financieel topvrouw Arina Freitag. Van die 200 miljard euro is ongeveer 90 miljard euro bedoeld voor het net in Nederland.
De Nederlandse staat is de enige aandeelhouder van TenneT. De Staat heeft volgens de netbeheerder vorig jaar al twee aandeelhoudersleningen van samen 44 miljard euro verstrekt voor de investeringen tot en met 2026. Of en hoeveel geld TenneT voor de jaren daarna van de Staat wil, kon Van Beek nog niet zeggen. "Al met al kunnen we ervan uitgaan dat we een zeer betrokken aandeelhouder hebben", zei ze er donderdag over bij het toelichten van de jaarresultaten over 2024.
Voorjaarsnota
De topvrouw verwacht dat hierover vanaf vrijdag meer bekend wordt. Dan verschijnt een nieuw Interdepartementaal Beleidsonderzoek over de kosten van het energiesysteem. Naar aanleiding daarvan buigt het kabinet zich onder meer over eventuele financiering. Het kabinet verwacht dat hierover meer bekend wordt bij de voorjaarsnota.
Freitag zei dat TenneT nog steeds kijkt naar de verkoop van TenneT Duitsland via een beursgang of onderhandse verkoop van de aandelen. Nederland en Duitsland hadden eerder meer dan een jaar onderhandeld over de verkoop van de Duitse activiteiten van TenneT aan Berlijn, maar deze gesprekken liepen in juni vast. De kosten bleken te hoog voor Duitsland. Freitag liet weten dat TenneT nog wel nauw contact heeft met Duitsland en gaf aan te hopen dat Duitsland nog wel financieel betrokken blijft.
Investeerder
Als TenneT Duitsland onderhands wordt verkocht, zal dat waarschijnlijk niet aan slechts één grote investeerder zijn, aldus Freitag. "Het is hypothetisch, maar gezien de omvang van de investeringen is een groep investeerders waarschijnlijker", zei ze hierover.
Vanwege de beoogde verkoop hebben TenneT Nederland en TenneT Duitsland zich per 1 januari 2025 afgesplitst tot twee onafhankelijke organisaties. Ze werken wel samen in een groep, TenneT Holding.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
5 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
11 uur geleden