
TenneT verwacht dat Staat bijdraagt aan miljardeninvesteringen
ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT verwacht steun van de Nederlandse staat bij het financieren van de ongeveer 200 miljard euro die het tot 2034 wil investeren. Dit heeft topvrouw Manon van Beek donderdag gezegd.
Eerder donderdag maakte TenneT bekend dat het bedrijf tot 2034 zo'n 200 miljard euro verwacht te investeren in de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland en Duitsland. Dit wil de netbeheerder deels zelf bekostigen, maar het bedrijf kijkt ook naar financiering van private investeerders en de kapitaalmarkt, meldde financieel topvrouw Arina Freitag. Van die 200 miljard euro is ongeveer 90 miljard euro bedoeld voor het net in Nederland.
De Nederlandse staat is de enige aandeelhouder van TenneT. De Staat heeft volgens de netbeheerder vorig jaar al twee aandeelhoudersleningen van samen 44 miljard euro verstrekt voor de investeringen tot en met 2026. Of en hoeveel geld TenneT voor de jaren daarna van de Staat wil, kon Van Beek nog niet zeggen. "Al met al kunnen we ervan uitgaan dat we een zeer betrokken aandeelhouder hebben", zei ze er donderdag over bij het toelichten van de jaarresultaten over 2024.
Voorjaarsnota
De topvrouw verwacht dat hierover vanaf vrijdag meer bekend wordt. Dan verschijnt een nieuw Interdepartementaal Beleidsonderzoek over de kosten van het energiesysteem. Naar aanleiding daarvan buigt het kabinet zich onder meer over eventuele financiering. Het kabinet verwacht dat hierover meer bekend wordt bij de voorjaarsnota.
Freitag zei dat TenneT nog steeds kijkt naar de verkoop van TenneT Duitsland via een beursgang of onderhandse verkoop van de aandelen. Nederland en Duitsland hadden eerder meer dan een jaar onderhandeld over de verkoop van de Duitse activiteiten van TenneT aan Berlijn, maar deze gesprekken liepen in juni vast. De kosten bleken te hoog voor Duitsland. Freitag liet weten dat TenneT nog wel nauw contact heeft met Duitsland en gaf aan te hopen dat Duitsland nog wel financieel betrokken blijft.
Investeerder
Als TenneT Duitsland onderhands wordt verkocht, zal dat waarschijnlijk niet aan slechts één grote investeerder zijn, aldus Freitag. "Het is hypothetisch, maar gezien de omvang van de investeringen is een groep investeerders waarschijnlijker", zei ze hierover.
Vanwege de beoogde verkoop hebben TenneT Nederland en TenneT Duitsland zich per 1 januari 2025 afgesplitst tot twee onafhankelijke organisaties. Ze werken wel samen in een groep, TenneT Holding.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
11 uur geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
11 uur geleden