Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TenneT loopt bij oplossen capaciteitstekorten tegen problemen aan

TenneT loopt bij oplossen capaciteitstekorten tegen problemen aan

ARNHEM (ANP) - De problemen op het elektriciteitsnet bouwen zich al enige tijd op, maar oplossingen zijn niet eenvoudig, laat TenneT weten. Bij het oplossen loopt de netbeheerder tegen nieuwe obstakels aan. Zo duurt het zes tot acht jaar om een vergunning voor een hoogspanningsstation te verkrijgen. Die wachttijd kan verder oplopen doordat ook bij gemeenten en provincies personeelstekorten zijn en de behandeling van vergunningen daardoor soms langer duurt.

TenneT is wel met andere stappen bezig om het capaciteitsgebrek op te lossen. In Noord-Brabant en Limburg, de eerste regio's waar de beheerder van het hoogspanningsnet geen nieuwe aanvragen van stroomafnemers kan realiseren, gaat TenneT samen met de lokale netbeheerder Enexis bedrijven vragen of ze alle aangevraagde stroom direct nodig hebben. "Soms vragen bedrijven een grotere capaciteit aan met het oog op groei. Als we die niet direct hoeven leveren, biedt dat nog wat ruimte", legt een woordvoerder van TenneT uit.

Ook kijkt TenneT of er extra ruimte voor teruglevering van stroom te vinden is door de reservecapaciteit in te zetten. Die zogenaamde vluchtstrook biedt tijdelijke verlichting.

Batterijen

Tenslotte is opslag van elektriciteit in batterijen een manier om de druk op het net te verlichten. Daar zijn ook de nodige plannen voor in Limburg, maar hierbij is weer een probleem. "Die moeten we nu nog als gebruiker aanmelden op het net en nemen dus capaciteit weg", legt een woordvoerder uit.

De batterijen kunnen juist gevuld worden als het net weinig gebruikt wordt en daarna als een soort kleine energiecentrale fungeren. "In de nieuwe energiewet wordt dit aangepast maar die gaat op zijn vroegst pas in 2024 in", aldus de zegsman. De politiek en toezichthouder zouden kunnen toestaan dat tot die tijd batterijsystemen anders geklasseerd worden, stelt TenneT voor.

Teruglevering

In andere delen van het land zijn de problemen nog vooral gericht op teruglevering, meldt TenneT. Zo zijn daar in de noordelijke provincies, maar ook in bijvoorbeeld Flevoland en Utrecht al problemen mee. Met branchevereniging Holland Solar sprak TenneT al af dat nieuwe zonneparken voortaan een aansluiting voor 70 procent van hun maximale capaciteit krijgen. "Ze halen dat maximum maar een paar dagen per jaar en als het eenmaal vergeven is, kunnen wij er niets meer mee", legt de TenneT-woordvoerder uit.

Op dagen waarop de panelen meer stroom genereren dan ze aan het net kunnen leveren kan een opslagsysteem uitkomst bieden. "Daarmee kunnen zonneparken ook stroom gaan leveren op momenten dat er weinig andere groene stroom wordt opgewekt."

Meer uit Financieel

Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

54 minuten geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

1 uur geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

2 uur geleden
Ook miljoenenboete van Britse waakhond voor cryptobeurs Coinbase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB).

2 uur geleden
Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

KEULEN (ANP) - Shell gaat een grote waterstoffabriek in Duitsland bouwen. Het concern heeft daarover een definitief investeringsbesluit genomen. De zogeheten elektrolyser van 100 megawatt op de productielocatie in Keulen is naar verwachting in 2027 klaar voor gebruik.

2 uur geleden
Nieuwe handelsovereenkomst Europese Unie en Singapore

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Singapore hebben donderdag een digitale handelsovereenkomst gesloten. Hierin zijn bindende regels opgenomen die het digitale consumentenvertrouwen moeten vergroten en belemmeringen voor digitale handel moeten wegnemen en voorkomen. Dat hebben Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) en de Singaporese handelsminister Grace Fu donderdag tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

3 uur geleden