
TenneT investeerde dit jaar al 1,6 miljard in hoogspanningsnet
ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft dit jaar al 1,6 miljard euro gestoken in het hoogspanningsnet. Daarmee moet het netwerk de energietransitie beter kunnen faciliteren. Die overgang naar schone energie zorgt voor meer vraag naar stroom van huishoudens en bedrijven. Ook wordt er door die overgang op meer plekken stroom geproduceerd en verandert het gebruik van het hoogspanningsnet.
Op korte termijn wil TenneT het huidige hoogspanningsnet beschikbaar houden voor alle gebruikers. Nu lukt dat al bijna niet meer. Zo zit het netwerk in Nood-Brabant en Limburg vol. Op langere termijn zijn ook investeringen nodig om extra windparken op zee aan te sluiten op het stroomnet.
In de eerste zes maanden was er voor TenneT, dat behalve in Nederland ook in Duitsland actief is, een bedrijfswinst van 579 miljoen euro. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder nog 431 miljoen euro.
Netverliezen
Omdat investeringen belangrijk zijn maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend dat het de kosten voor zogeheten netverliezen eerder berekent, zodat de beheerders die door kunnen berekenen. Bij het transport van stroom en het omzetten van hoogspanning naar laagspanning gaat energie verloren, de zogenoemde netverliezen.
Regionale beheerders zijn momenteel door de hoge energieprijzen meer kwijt om dat energieverlies goed te maken. Normaal gesproken worden die kosten pas na twee jaar berekend, waarna de netbeheerders die kunnen doorberekenen aan klanten. De ACM is bang dat als aan die methode wordt vastgehouden er te weinig geld overblijft voor investeringen.
Voor TenneT werkt de aanpassing minder goed, stelt de waakhond na overleg. Voor de beheerder van het hoogspanningsnet gaat de ACM dus onderzoeken hoe de kosten voor netverliezen sneller kunnen worden doorberekend.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
5 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd bijna 10 procent lager gezet.
6 minuten geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
49 minuten geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
2 uur geleden