Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TenneT heeft oplossing voor meer capaciteit op vol stroomnet

TenneT heeft oplossing voor meer capaciteit op vol stroomnet

ARNHEM (ANP) - TenneT komt met een manier om het volle elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken. Door wind en koelte slim toe te passen, gaat de landelijke netbeheerder meer stroom transporteren dan waarvoor de hoogspanningslijnen zijn ontworpen. Dit moet leiden tot 30 procent extra transportcapaciteit op het volle net.

Door het transporteren van elektriciteit worden de geleiders in de hoogspanningslijnen warm, legt TenneT uit. Vanwege de verwarming zakken de geleiders, 'doorhangen' genoemd, wat de maximale transportcapaciteit van een hoogspanningsverbinding beperkt.

Maar het weer kan een gunstig effect hebben op de koeling van de geleiders, volgens TenneT. "Bij lage temperatuur, maar vooral door wind, wordt de lijn meer gekoeld waardoor er minder doorhang plaatsvindt. In zo'n geval kan er dus op een veilige manier meer stroom worden getransporteerd", aldus de netbeheerder. TenneT is van plan om op acht extra locaties het hoogspanningsnet "dynamisch" te gebruiken, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Op grotere schaal

Op basis van informatie over de doorhang en de transportcapaciteit van de hoogspanningslijn in combinatie met de weerprognoses wordt bepaald hoeveel extra transport er over de verbinding kan plaatsvinden. Dat wordt nu tot 56 uur vooruit gedaan. De speciale techniek wordt dit jaar op grotere schaal toegepast. "Hiermee ontstaat extra ruimte op het bestaande net" zonder meer risico's te nemen, licht TenneT toe.

Op veel plekken in Nederland is het stroomnet momenteel vol. Nieuwbouw en bedrijven moeten daarom wachten tot ze een nieuwe of zwaardere aansluiting kunnen krijgen.

Het flink belaste Nederlandse elektriciteitsnet moet de komende jaren daarom aanzienlijk worden uitgebreid, maar dat is duur en kost veel tijd. Daarom komt de netbeheerder ook met andere "slimme oplossingen" om het bestaande net efficiënter te benutten.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

2 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

2 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

4 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

5 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

5 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

11 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

12 uur geleden