Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tencent boekt traagste groei sinds 2004 door strenge regels China

Tencent boekt traagste groei sinds 2004 door strenge regels China

SHENZHEN (ANP/RTR) - Het Chinese techbedrijf Tencent boekte in het afgelopen kwartaal de traagste omzetgroei sinds de beursgang van het bedrijf in 2004. De groeivertraging is het gevolg van het verscherpte toezicht op de techsector door de Chinese autoriteiten. Tencent kreeg onder meer te maken met strenge regels rond onlinegames voor kinderen, maar ook voor zijn chatapp WeChat.

De resultaten van Tencent zijn ook van belang voor beleggers in de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus, die grootaandeelhouder is van het Chinese bedrijf. De hardere aanpak van de techsector door Beijing, die gericht is op het breken van de sterke machtspositie van de techconcerns en de bescherming van consumenten, lijkt een einde te hebben gemaakt aan tientallen jaren van ongebreidelde groei in de sector.

Tencent moest onder meer van Beijing zijn chatapp WeChat, waarmee Chinese gebruikers niet alleen kunnen chatten, maar ook kunnen winkelen en bankieren, openstellen voor diensten van andere bedrijven. Dat zorgt ervoor dat Tencent minder aan WeChat kan verdienen. Ook de gamesdivisie van het bedrijf kampt met strengere regels. Zo werd de speeltijd van jonge Chinese spelers beperkt en werden geen licenties meer afgegeven voor nieuwe spellen van het bedrijf.

Uitdagend jaar

Tencent sprak in een toelichting van een "uitdagend jaar". De omzet groeide in het vierde kwartaal van 2021 met 8 procent tot ruim 144 miljard yuan, omgerekend bijna 23 miljard euro. Dat was minder dan analisten hadden verwacht. Over het hele jaar nam de omzet met 16 procent toe. Dat was ook de laagste groei sinds de beursgang in 2004.

De nettowinst steeg in het vierde kwartaal met 60 procent door eenmalige boekwinsten. Zo verkocht Tencent onder meer het grootste deel van zijn belang in het Chinese webwinkelconcern JD.com. De jaarwinst nam toe met 41 procent.

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia fors meer waard op beurs na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia is donderdag ruim 200 miljard dollar meer waard geworden op de beurs in New York. Beleggers reageren enthousiast op de resultaten van de belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI). Het gaat, in geld uitgedrukt, om de grootste koerssprong ooit.

51 minuten geleden
Ruim 2 miljard dollar verlies voor Vietnamese automaker VinFast

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De Vietnamese producent van elektrische auto's VinFast, die eerder ook in Nederland werd geïntroduceerd met veel bombarie, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van meer dan 2 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder.

56 minuten geleden
Golf aan stakingen komende week in streekvervoer Duitsland

BERLIJN (ANP) - Reizen met het openbaar vervoer in Duitsland dreigt volgende week lastiger te worden. Vakbond Verdi roept personeel van streekvervoerbedrijven in bijna alle deelstaten op om het werk neer te leggen.

1 uur geleden
ECB lijdt door hoge rentes eerste jaarverlies sinds 2004

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2023 het eerste jaarverlies geleden sinds 2004. Door de sterk gestegen rentes is de centrale bank voor de eurozone veel meer geld kwijt aan banken die hun overtollige deposito's bij de ECB stallen. Tegelijkertijd leveren eerder opgekochte obligaties van Europese overheden amper iets op.

2 uur geleden
Staking personeel Eiffeltoren gaat vierde dag in

PARIJS (ANP/DPA) - De staking van het personeel van de Eiffeltoren gaat zijn vierde dag in. Tientallen werknemers voeren sinds maandag actie omdat ze vinden dat het stadsbestuur van Parijs de toeristische attractie verwaarloost.

2 uur geleden
Volkswagen roept in VS 261.000 auto's terug om defect brandstofpomp

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Volkswagen moet in de Verenigde Staten meer dan 261.000 auto's terugroepen door problemen met de pomp in de brandstoftank, maakte de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bekend.

2 uur geleden
KLM schrapt donderdag 64 vluchten Schiphol door storm Louis

SCHIPHOL (ANP) - KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

2 uur geleden